Αν οι γιορτές ήταν άρωμα, θα ήταν κέικ με μπαχαρικά.
Το κέικ με μπαχαρικά-όταν συνοδεύεται και από ένα χριστουγεννιάτικο τσάι με πορτοκάλι και-επίσης-μπαχαρικά, είναι από μόνο του ένα γιορτινό κάλεσμα. Σ’αυτό που θα περάσεις χαλαρά και παρεϊστικα, στο πιο αγαπησιάρικο πάρτυ των γιορτών-και άσε τους άλλους να σκοτώνονται σε χρονοβόρα μαγειρέματα.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο
1 κ.σ. κάρδαμο σε σκόνη
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
μια σταλίτσα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και το αλάτι για 10 λεπτά, στη μέγιστη ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο, ενσωματώνουμε ένα-ένα τα αβγά και τα μπαχαρικά με το τζίντζερ, εκτός από το ξύσμα.
Σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το αλάτι και τη μπέικιν εναλλάξ με τον χυμό, μέχρι να ενσωματωθούν.
Τραβάμε έξω τον κάδο, ρίχνουμε το ξύσμα και με κουτάλι το ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. (Δοκιμάζουμε με το πιρούνι και αν δεν βγει υγρό, είμαστε έτοιμοι!)
Αν θέλουμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε το κέικ με γλάσο: σε ένα μπολ, χτυπάμε με το σύρμα 2 φλ. ζάχαρη άχνη, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. κανέλα και 1 βανίλια.
Γιατί τα Χριστούγεννα αξίζουν Lurpak!