keik kakao

Το κέικ που εγκαινίασε τη φετεινή μας σεζόν, από τα χεράκια και την έμπνευση του Ανδρέα (Λαγού). Επειδή δεν είναι ένα απλό κέικ αλλά στα όρια της υπερπαραγωγής, μπορεί να αντικαταστήσει τέλεια μια τούρτα γεννεθλίων και λοιπών επετείων!

Υλικά για 12 μερίδες

Για την κρέμα

10 μπισκότα γεμιστά σοκολάτας με κρέμα, θρυματισμένα

120 γρ. τυρί κρέμα

3 κρόκους αβγών

1 βανίλια

30 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το κέικ

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

12 κ.σ. κακάο

250 γρ. καστανή ζάχαρη

200 γρ. καυτό νερό

100 γρ. σοκολάτα πικρή σε κομματάκια

200 γρ. ξινόγαλο

2 αβγά

2 βανίλιες

200 γρ. μαργαρίνη λιωμένη αλλά σε θερμοκρασία δωματίου

Για την επικάλυψη

100 γρ. ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. γάλα

2 κ.σ. μπισκότα γεμιστά με κρέμα βανίλια, θρυματισμένα

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τα μπισκότα και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Αφού ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε καλά στο χέρι, με τη σπάτουλα.

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ (με την τρύπα στη μέση) και την αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.

Διαλύουμε το κακάο, τη ζάχαρη και τη σοκολάτα στο καυτό νερό.

Προσθέτουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε τα αβγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Τέλος, εναλλάξ με τη μαργαρίνη προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, στο χέρι.

Συναρμολόγηση

Απλώνουμε στη φόρμα το μισό μείγμα από τη ζύμη του κέικ.

Με ένα κουτάλι απλώνουμε πάνω του το μείγμα της κρέμας και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.

Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι π0υ θα βυθίσουμε.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει.

Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να κρυώσει.

Το στολίζουμε με την επικάλυψη και θρυματισμένα μπισκότα.