20180204_143620

Η γιαγιά μου έκανε ένα καταπληκτικό σιροπιαστό κέικ με χοντροκομμένο καρύδι, που ήταν η σπεσιαλιτέ της. Κάθε γιορτή της παιδικής μου ηλικίας μυρίζει αυτό το μαγικό γλυκό, που το είχαμε όλοι δεδομένο, όπως και τη γιαγιά εξ’άλλου, τόσο που κανείς δεν σκέφτηκε να της ζητήσει τη συνταγή όσο ζούσε.

Όσο κι αν έψαξα τις σημειώσεις της, όσες καρυδόπιτες κι αν δοκίμασα στη συνέχεια αναζητώντας εκείνη, την παλιά γεύση, δεν βρήκα ποτέ τη συνταγή της γιαγιάς. Αυτή εδώ η καρυδόπιτα είναι ό,τι πιο κοντινό στο καρυδόγλυκο της γιαγιάς, με την επιπλέον προσθήκη μιας υπέροχης, νηστίσιμης σος σοκολάτας, που γίνεται πανεύκολα με κακάο.

20180204_143519

Υλικά

4 φλ. χοντροκομμένο καρύδι (όλη η επιτυχία του γλυκού παίζεται στο χοντροκομμένο καρύδι. Γι’αυτό είναι καλύτερα να μην το θρυματίσετε στο μπλέντερ αλλά να το χοντροκόψετε στο χέρι)

2 φλ. παξιμάδι σταρένιο θρυματισμένο σε σκόνη στο μούλτι (καλύτερα να μην βάλετε έτοιμη θρυματισμένη φρυγανιά γιατί λασπώνει)

1 κ.σ. κοφτή μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. γαρύφαλο σκόνη

1 κ.σ. κανέλα σκόνη

200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

1 φλ. ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

10 αβγά (χώρια τα ασπράδια από τους κρόκους)

1/2 φλ. κονιάκ

για το σιρόπι

2 1/2 φλ. ζάχαρη

2  1/2 φλ. νερό

φλούδα από 1 λεμόνι

1 βανίλια

1 σφηνάκι κονιάκ

για τη σος σοκολάτα

125 γρ. κακάο

1 φλ. ζάχαρη

1 φλ. νερό

20180204_143900

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα στέρα υλικά, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλο, την μπέικιν πάουντερ.

Σε άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά.

Ρίχνουμε σταδιακά τους κρόκους και το κονιάκ μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με τα στέρα υλικά, προσθέτουμε το ξύσμα  και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.

Χτυπάμε τα ασπράδια με μια σταλίτσα αλάτι, μέχρι να πάρουμε μια πολύ σφιχτή μαρέγκα.

Με μια σπάτουλα και με πολύ απαλές κινήσεις, ανακατεύουμε με το άλλο μείγμα, μέχρι να απορροφηθεί καλά η μαρέγκα.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα ή ένα μέτριο ταψάκι (28 ή 30 εκ) και μεταφέρουμε το μείγμα.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, σε ζεστό φούρνο, για 35 λεπτά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, όλα μαζί τα υλικά. Δεν χρειάζεται να ανακατέψουμε.

Μόλις κρυώσει το γλυκό, το τρυπάμε στην επιφάνεια και το σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι. Εδώ θέλει προσοχή. Δεν ρίχνουμε όλο μαζί το σιρόπι αλλά με κουτάλι, σταδιακά, μέχρι να απορροφηθεί.

Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα, την περιχύνουμε με το σιρόπι σοκολάτα, αφού το αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Για να το ετοιμάσουμε, σε ένα μπρίκι, διαλύουμε τη ζάχαρη και το κακάο στο νερό, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.

Καλοφάγωτη!

20180204_143410

Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak!