melitzaneskalo

Μια πρωτότυπη συνταγή του Ανδρέα Λαγού που αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά τόσο το καλαμαράκι όσο και τη μελιτζάνα. Καλοκαιρινό, γεμάτο αρώματα, εμπνευσμένο πιάτο!

Υλικά

Για τις μελιτζάνες:

4 μελιτζάνες φλάσκες

μερικά κλωναράκια θυμάρι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Για τα καλαμαράκια:

12 μικρά καλαμαράκια

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Για τη σάλτσα:

2 κ.σ. μάραθο ή άνηθο

2 κ.σ. μαϊντανό

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1 κ.γ. κύμινο

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

καλαμάκια για σουβλάκια

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση. Χαράζουμε μπακλαβαδωτά τη σάρκα τους. Τις βάζουμε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, μπήγουμε από 1 κλωναράκι θυμάρι στην καθεμιά και τις αλείφουμε με το λάδι.

Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Κόβουμε τα καλαμαράκια στη μέση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μάραθο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το ξύσμα, τους χυμούς, την πάπρικα, το κύμινο, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε στο μπολ τα καλαμαράκια και τα μαρινάρουμε με τη σάλτσα για 15 λεπτά περίπου.

Περνάμε σε κάθε καλαμάκι, αφού πρώτα το βρέξουμε για να μην καεί, 3 κομμάτια καλαμαράκι.

Ψήνουμε τα καλαμαράκια σε καυτό σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε τη μελιτζάνα, πάνω της τα σουβλάκια και περιχύνουμε με τη σος-μαρινάδα, αφού της προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο παραπάνω.