Τέσσερα χρόνια που αισίως βαστά αυτή η εκπομπή, κάθε χρόνο ο Ανδρέας μας ή αλλιώς Λαγουδάκι, βάζει όλη του την έμπνευση για να μας ψήσει μια ολοκαίνουρια βασιλόπιτα. Τη φετεινή, που τη γέμισε με γεύση μπακλαβά, σας την αφιερώνω με την ευχή όλη η χρονιά να έχει τη γλύκα της.
Υλικά
Για τη γέμιση
80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
80 γρ. φουντούκι, το ίδιο
20 γρ. κουκουνάρι, το ίδιο
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
¼ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. μπαχάρι
1 κ.σ. μέλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το κέικ
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. αλάτι
100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο σκόνη στο μούλτι
150 γρ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
3 αβγά
1 κ.γ. βανίλια
150 γρ. μέλι
200γρ. γάλα φρέσκο
Για την επικάλυψη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. μέλι
3 κ.σ. κονιάκ
100 γρ. αμύγδαλα και φουντούκια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Για το κέικ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μπέικιν, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς και τα κρατάμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, στη συνέχεια τη βανίλια, το μέλι και το γάλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα στέρεα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε μια φόρμα για κέικ στρωμμένη με λαδόκολλα, αδειάζουμε το μείγμα εναλλάξ με το μείγμα της γέμισης.
Ψήνουμε σε προθερμασένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό όταν τρυπάμε το κέικ.
Ξεφορμάρουμε το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επικάλυψη
Αλείφουμε το κέικ με το σιρόπι που θα κάνουμε λιώνοντας το μέλι στο χλιαρό κονιάκ, πασπαλίζουμε με τουσ ξηρούς καρπούς και αχνίζουμε με την άχνη και αν θέλουμε, λίγο επιπλέον μέλι.
SOS!!!
Μην ξεχάσετε το φλουρί!!!!