Αν ξέραμε πόσο καλό μας κάνει το ταχίνι, κάτι που γνωρίζει καλύτερα από εμάς τους νότιους η Βόρεια Ελλάδα που το λατρεύει σε καθημερινή βάση, δεν θα το τρώγαμε μόνον στις νηστείες. Ατσαλώνει όλα τα συστήματα του οργανισμού, προλαβαίνει τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες, σε ηρεμεί, κάνει ωραία μαλλιά και γερά νύχια. Και μπορεί κι εγώ να το ξεχνάω στην καθημερινότητά μου, ποτέ, όμως, όλες τις εποχές του χρόνου, δεν ξεχνάω να φτιάξω μια ταχινόσουπα, που φτιάχνεται με ό,τι λαχανικό έχει το ψυγείο σου, κάθε εποχή. Ο πιο υγιεινός-και πεντανόστιμος- τρόπος για να «δέσεις» μια σούπα, κάνοντας καλό στον οργανισμό σου, όταν το ταχίνι αντικαθιστά το αβγό ή την κρέμα. Εγώ προτιμώ ένα παραδοσιακό, σαλονικιότικο ταχίνι από παλιά οικογένεια, το Ταχίνι Μελετιάδης.
Υλικά για 4-6 άτομα
1 καρότο σε μικρά κυβάκια
1 μεγάλο πράσο σε λεπτές ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι ψιλοκομμένο σέλινο
5-6 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κολοκυθάκι σε μικρά κυβάκια
1 πατάτα μέτρια σε μικρά κυβάκια
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
½ φλ. ελαιόλαδο
5-6 κ.σ. ταχίνι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι-πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το σέλινο, τον μαϊντανό, το κολοκυθάκι και την πατάτα, μαζί με την πάπρικα και το θυμάρι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει τα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (25 λεπτά περίπου).
Σβήνουμε το μάτι και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το χυμό λεμονιού και λίγο νεράκι, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
Με μια κουτάλα, προσθέτουμε ζουμί από τη σούπα στο μπολ και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί το ταχίνι.
Όταν γεμίσει το μπολ, όπως κάνουμε στο αβγόκομμα, ρίχνουμε το μείγμα-ταχίνι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε πιπέρι ή πάπρικα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
*Σ’αυτή τη σούπα μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι λαχανικό θέλουμε, λάχανο, σελινόριζα, γογγύλια, φινόκιο, πιπεριά Φλωρίνης ή να την κάνουμε κόκκινη καλοκαιρινή με ντομάτες ή ντοματίνια, πιπεριές, ψιλοκομμένη μελιτζάνα και κολοκυθάκι.
*Αν την θέλουμε καυτερή, προσθέτουμε καυτερή πάπρικα ή πιπερίτσα.
*Για να την ξαναζεστάνουμε, την βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην κόψει το ταχίνι.