salata

Άλλη μια ωραία, γιορτινή, πεντανόστιμη και άκρως πρωτότυπη σαλάτα που εμπνεύστηκα από τον Ανδρέα (Λαγό) αλλά την έφερα λίγο στα δικά μου μέτρα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς, αυτοσχεδιάζοντας τόσο με τις πρασινάδες, όσο και με τα αλλαντικά. Πηγαίνοντας στον Μιράν (Ευριπίδου 45, 2103217187) θα τρελλαθείτε με την ποικιλία των υπέροχων σε ποιότητα, ελληνικών αλλαντικών από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όλα όσα είχαμε ξεχάσει και τώρα επανέρχονται στην πιο ποιοτική τους μορφή από νέους, μικρούς παραγωγούς. Αξίζει να δοκιμάσετε το νούμπουλο της Κέρκυρας, ένα προσούτο από την Ευρυτανία, μια μυκονιάτικη λούζα, όλα ταιριάζουν σ’αυτή τη σαλάτα, όπου η διακριτική γλύκα του αχλαδιού τονίζει τα αρώματα των αλλαντικών.

Υλικά

4 αχλάδια

500 γρ. νερό

200 γρ. ζάχαρη

1 φέτα λεμόνι

1 κ.σ. μαραθόσπορο

Για τις πρασινάδες

200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι

1/2 ματσάκι μυρώνια

1/2 ματσάκι άνηθο

2 κοτσανάκια σέλερυ

4 ξερά σύκα σε λεπτά φετάκια

Για το σουτζούκι

16 λεπτές φέτες νούμπουλο

1 σουτζούκι σε λεπτές ροδέλες

Για τη σος

1 κ.σ. λευκό ξύδι

3 κ.σ. σιρόπι από τα αχλάδια

100 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα αχλάδια που καθαρίσαμε στη μέση και χαράζουμε την επιφάνειά τους σε λεπτές φετούλες χωρίς να τα κόψουμε.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον μαραθόσπορο και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα αχλάδια και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Χτυπάμε καλά σε ένα βαζάκι τα υλικά της σος.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το σουτζούκι κι από τις δυό πλευρές, μέχρι να βγει το λίπος του. το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια σαλατιέρα, βάζουμε τις πρασινάδες, το νούμπουλο και το σουτζούκι. Περιχύνουμε με τη σος και ανακατεύουμε καλά. 

Τέλος, στολίζουμε με τα αχλάδια γύρω-γύρω.