Στις ψαροταβέρνες, προσωπικά δεν ξέρω αν τρελλαίνομαι τόσο για το ψάρι, όσο γι’αυτές τις τεράστιες σαλάτες που συνηθίζουν να σερβίρουν, ένας σωστός δροσερόκηπος από φρέσκα και τουρσί λαχανικά. Την έμπνευση γι’αυτή τη σαλάτα, που είναι ένα κανονικό, νοστιμότατο κυρίως γεύμα αν την συνδυάσεις με φρεσκοφρυγανισμένο ψωμάκι, μου την έδωσαν τα πιπεράκια ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, ΑΓΡΟΚΗΠΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗ, που τα βρήκα στο ράφι με τα λαχανικά του ΑΒ. Την πρώτη φορά τα έφαγα σκέτα μέσα σε χρόνο ρεκόρ, σαν πατατάκια. Επιτέλους, το σωστό, αληθινό, σπιτικό τουρσί της Μακεδονίας, που παραδοσιακά ξέρει από τουρσιά! Τραγανό και μαλακό μαζί, με ήπια γεύση φρέσκιας πιπεριάς, καθόλου αλμυρό, καθόλου καυτερό, ιδανικά ξινούλι. Και τότε κατάλαβα γιατί πάντα έκανα στην άκρη τα πιπεράκια τουρσί που συνήθως μας σερβίρουν στα εστιατόρια: η σάρκα τους, σκληρή και δύσπεπτη, έχει καεί από το υπερβολικό αλάτι.
Υλικά για 6-8 άτομα
¼ από 1 μέτριο προς μεγάλο λάχανο
1 καρότο τριμμένο
5 ραπανάκια κομμένα στη μέση ή στα 4
2 βρασμένα παντζάρια ΑΓΡΟΚΗΠΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗ σε μεγάλα κυβάκια
2 μέτριες βραστές πατάτες σε μεγάλα κυβάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 καρδιές μαρουλιού
2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο σε ροδέλες
4 αβγά σφιχτά κομμένα στη μέση
1 μικρό αγγούρι σε ροδέλες
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
3-4 φιλέτα ρέγγας ή πέστροφας σε μπουκιές (περίπου 200-250 γρ.)
3-4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
τα ¾ από μια συσκευασία «πιπεράκι μακεδονικό» ΑΓΡΟΚΗΠΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗ
Για τη σος
¾ φλ. ελαιόλαδο
χυμό και ξύσμα από 1 ζουμερό λεμόνι
1 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.σ. ξύδι
αλάτι-πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
Για το λάχανο
Αλάτι, 1 κ.γ. ζάχαρη, 1 σκόρδο κομμένο στη μέση, 2 κ.σ. ξύδι, χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Τουλάχιστον μισή ώρα πριν σερβίρουμε τη σαλάτα, ψιλοκόβουμε το λάχανο, το βάζουμε σε μπολ με αλάτι, το ξύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το λεμόνι, το τρίβουμε καλά με το χέρι μας και το αφήνουμε να μαριναριστεί. Έτσι το λάχανο νοστιμεύει, μαλακώνει, παίρνοντας τη γεύση της πολίτικης σαλάτας. Πριν το βάλουμε στη σαλάτα, το στίβουμε και πετάμε το σκόρδο.
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό με τη φλούδα και τις κόβουμε σε φέτες.
Στραγγίζουμε και στίβουμε με τα χέρια μας τα πιπεράκια.
Βάζουμε σε πιατέλα ρηχή όλα τα υλικά, εκτός από τη ρέγκα ή την πέστροφα και το αβγό.
Χτυπάμε σε μπολ τα υλικά της σος, περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, γύρω-γύρω στολίζουμε τα αβγά, τα αλατοπιπερώνουμε και στη μέση βάζουμε τη ρέγκα.
Tip
*Εναλλακτικά, αν δεν μας αρέσει η παστή ρέγκα, μπορούμε να βάλουμε μαρινάτη ρέγκα που έχει ήπια, γλυκιά γεύση (από τα ρώσικα μπακάλικα) ή γάβρο μαρινάτο ή καπνιστή πέστροφα ή τόνο κονσέρβας ή τσίρο ή οποιοδήποτε παστό ή μαρινάτο ψαρικό προτιμάμε.
*Στο ράφι των λαχανικών στα AB θα βρείτε και τα βραστά παντζάρια ΑΓΡΟΚΗΠΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗ, τα οποία είναι νοστιμότατα και γλυκά, χωρίς συντηρητικά και σου λύνουν τα χέρια από τη χρονοβόρα δουλιά του να καθαρίζεις και να βράζεις παντζάρια.
*Αν θέλετε τη σαλάτα εντελώς νηστίσιμη, θα παραλείψετε το αβγό και θα αντικαταστήσετε την πέστροφα ή τη ρέγκα με χταποδάκι κονσέρβα σε άλμη ή καλαμαράκια του κουτιού.
*Τα πιπεράκια θα τα βρείτε στα ΑΒ.