DSC_0432

Κυρίως πιάτο παρέα με μια πράσινη σαλάτα αλλά και πρωτότυπο συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι αντί για τις κλασικές πατάτες φούρνου, η πατατόπιτα είναι ένα μαγικό πιάτο που ταιριάζει με όλα τα κρέατα και τα πουλερικά.

DSC_0415

Εγώ την κάνω τις μέρες ανάμεσα στις γιορτές, οπότε και μέσα στο ταψί προσθέτω ό,τι έχει απομείνει από ένα ψητό χοιρινό, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τον κιμά ή και το κατσικάκι, ξεκοκκαλισμένο και κομμένο σε μπουκίτσες.

Υλικά

DSC_0403

11/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 συσκευασία μπέικον σε φετάκια

4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες

1 συσκευασία Havarti 

1 φλ. φέτα σπασμένη

200 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak

3 αβγά

1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή δυό-τρία κλωναράκια φρέσκο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

1 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες χωρίς το φλούδι τους, ολόκληρες, σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Όσο βράζουν, σε ένα αντικολλητικό, μικρό τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, σκέτο, το μπέικον, μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει.

DSC_0183

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια αλατισμένα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

DSC_0142

Μόλις βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο. Με τον αβγοδάρτη τις πιέζουμε μέχρι να λιώσουν εντελώς.

DSC_0298

Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το Havarti κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε.

DSC_0314

Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί την επιφάνεια.

DSC_0327

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

DSC_0444

Τα Χριστούγεννα αξίζουν Lurpak

DSC_0428