Στη νέα σχολή που καθιέρωσαν ο Κυματοθραύστης, το Ριφιφί και το Φασόλι στα Εξάρχεια, η γεύση μαγειρεύεται σπιτίσια, ακόμη και με την πιο άτεχνη, την πιο ακατέργαστη σημασία της λέξης. Νέα παιδιά που δεν διάλεξαν τη μαγειρική για τις σπουδές τους αλλά της δόθηκαν από αγάπη, μαγειρεύουν εμπειρικά τις ανησυχίες μιας κουζίνας που αγαπά το αγνό, το βιολογικό, το αλάδωτο διαιτητικό, το ελαφρύ με λίγες θερμίδες, το μακροβιοτικό, το όσπριο και το λαχανικό. Σαν καντίνα της κάθε μέρας, το μικρό μενού ψωνίζει καθημερινά μετρημένες μερίδες από την αγορά της ημέρας, όταν δεν θυμάται μια συνταγή παίρνει τηλέφωνο τη μαμά για βοήθεια, σερβίρει σε πιάτα παράταιρα ξεχασμένα στους μπουφέδες μιας άλλης εποχής, αδιαφορεί για το ντιζάιν και φτιάχνει μια άλλη post-μνημονιακή αισθητική.
Η ζουμερή Ιλιάνκα με το λαμπερό κατακόκκινο κραγιόν και ο Λεωνίδας, μεταφέρουν την τάση στο νέο Ψυρρή, σε ένα χώρο όπου κάθε τραπέζι διηγείται και μια διαφορετική ιστορία ελληνικής διακοσμητικής: περάστε στον καναπέ του σαλονιού μας ή στο φερ-φορζέ της βεράντας εκτός κι αν προτιμάτε τον παλιό καφενέ ή το μοναστηριακό τραπέζι του εξοχικού μας. Όλα με τα σεμεδάκια, τα ψεύτικα λουλούδια, τα φο-πορσελάνινα σκυλογατάκια.
Ένα γουρουνάκι με φασκόμηλο που λιώνει μελωμένο στο φούρνο με τις πατάτες να γίνονται λουκούμι από το λιπάκι του, λαχανόρυζο σαν της μαμάς, κοκκινιστά ζουμερά κεφτεδάκια με την πιο ντοματένια σάλτσα, ρεβύθια με λαχανικά κι ένα απόλυτα ισορροπημένο άρωμα από κάρυ, τρυφερό κοκκινιστό μοσχαράκι με κρασί και τόση-δα κανέλα, κοτόπουλο με δυνατή γεύση από πιπεριά και λιαστή ντομάτα, τσίλι κον κάρνε και μους σοκολάτα με τσίλι πριν την καληνύχτα
Νόννα, Κακουργιοδικείου 6, 2130320321