Ιταλοί μπορεί να μην είμαστε, στο φτωχό μας όμως ρεπερτόριο για μια μακαρονάδα, διαθέτουμε μερικές πολύ δυνατές συνταγές. Όπως αυτή η μακαρονάδα που συνηθίζεται ιδιαίτερα στα νησιά αλλά τη βρίσκεις και στην Πελοπόννησο. Με καραμελλωμένο κρεμμύδι που θα το αφήσεις να γίνει καφετί, μια ξερή κρητικιά ή οποιαδήποτε άλλη, καλή μυζήθρα και χοντρό μακαρόνι φυσικά.
Υλικά για 4-5 άτομα
1 πακέτο χοντρό μακαρόνι
500 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
αλάτι-πιπέρι ή μπούκοβο ή πάπρικα
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente και τα στραγγίζουμε πολύ καλά, γιατί το χοντρό μακαρόνι έχει την ιδιότητα να κρατάει μέσα του το νερό.
Όσο βράζουν, ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει πολύ, ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Βάζουμε το βούτυρο και τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα, σε πολύ δυνατή φωτιά.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε στο τηγάνι τα 150 γρ. βούτυρο, σε δυνατή φωτιά και μόλις λιώσει προσθέτουμε τη μυζήθρα.
Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να κάψει και να λιώσει ελαφρά η μυζήθρα.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με πιπέρι ή μπούκοβο ή πάπρικα και σερβίρουμε.