Αραμπιάτα στα ελληνικά, σημαίνει θυμωμένη. Μια κλασική, νοτιοιταλιάνα μακαρονάδα, που χρωστά το “θυμό” της στο κόκκινο της ντομάτας και το καυτερό του πεπεροντσίνο, της μικρής, κόκκινης αψιάς πιπεριάς.
Καθώς, όμως, με τους γείτονες δεν ξέρω αν είμαστε ούνα φάτσα-ούνα ράτσα αλλά σίγουρα αγαπάμε και οι δυό και τα μακαρόνια και τα κοκκινιστά, η αραμπιάτα, στη δικιά μας κουζίνα, με δυό κινήσεις, μπορεί να μεταμορφωθεί σε βέρα ελληνίδα. Αν διαλέξουμε, κατ’αρχήν, ένα ελληνικό ζυμαρικό-φτιαγμένο όμως με ιταλική νοοτροπία, που σημαίνει ότι ξέρει να κρατά το al dente του και να μην λασπώνει. Εγώ διάλεξα αυτά τα στριφτάρια της ΗΛΙΣ από τη Ζαχάρω της Πελοπονήσσου, που φτιάχνονται σε μικρή παραγωγή εδώ και 3 γενιές, με γεύση από λιαστή ντομάτα και ελιά-ό,τι ακριβώς ταιριάζει σε μια “θυμωμένη” με έντονη προσωπικότητα.
Η παρμεζάνα, πάλι, γίνεται μια παλαιωμένη γραβιέρα ή ένα καλό κεφαλοτύρι, η ντομάτα, η σάλτσα της μαμάς που κρατά μέσα της όλο το άρωμα του καλοκαιριού. Το πεπεροντσίνο, ένα μακεδονίτικο μπούκοβο. Αν βρείτε και μια καπνιστή ελληνική πανσέτα από την Κρήτη ή την Θράκη, η αραμπιάτα αυτή θα σας είναι πολύ ευγνώμων!
Υλικά για 4 άτομα
1 πακέτο στριφτάρια ΗΛΙΣ με λιαστή ντομάτα και ελιά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη (ή και 2) σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
8 φέτες καπνιστό μπέικον ή χοιρομέρι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
2 συσκευασίες κονκασέ ή την ανάλογη ποσότητα σε σπιτική, ελαφρά συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας.
1 κ.γ. ή της σούπας αν αντέχετε, μπούκοβο
1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε άφθονο, αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια, χωρίς να τα στραγγίξουμε.
Παράλληλα, σε γουοκ ή σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνουμε το μπέικον και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να “πηδάει”.
Ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το μπούκοβο και τη ντομάτα, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά.
Με την τρυπητή κουτάλα, ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα μαζί με το μισό τυρί και τον μαίντανό.
Σε δυνατή φωτιά, με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά και να μελώσει η μακαρονάδα.
Σερβίρουμε με επιπλέον τυράκι τριμμένο.
*Θα βρείτε τα ΗΛΙΣ Fb: ΗΛΙΣ Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών Instagram: ilis_traditional_pasta
Ενδεικτικά σημεία πώλησης:
Ελληνοαγρός Μ.ΕΠΕ , delicatessen, Στοά Λεκκα 23-25
Άρωμα Γης, Φιλολάου 87, Παγκράτι
*Γλυφάδα: Φρουτεμπορική Μυλωνάς , Λεωφ. Βουλιαγμένης 185
*Πετρούπολη: Κρεοτεχνείο, Κεφαλληνίας 73
*Μοσχάτο: Μωραϊτης, Μακρυγιάννη 45
*Καλλιθέα « ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΤΗΣ», Ανδρομάχης 233
*Μαρούσι, «ΚΡΕΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ» Μητροπόλεως 29
*Μελίσσια «Meat – Delicatessen Megoulis» Κ. Καραμανλή 2