Οι πιο πολλές συνταγές βάζουν εκατομμύρια μπαχαρικά σ’αυτή τη μαγική βελουτέ, με τη δικαιολογία ότι ταιριάζουν στην κολοκύθα. Όμως το μυστικό είναι να την κάνεις με ελάχιστα υλικά έτσι ώστε να μην σκοτώσεις το φίνο, διακριτικό, υπέροχο άρωμά της.

Υλικά

1 κιλό κολοκύθα σε κομμάτια

1 πατάτα σε κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 μικρή σκελίδα σκόρδο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

6-7 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό

χυμό από μισό λεμόνι

αλάτι-ππέρι

Για τα κρουτόν

2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

50 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

χοντρό αλάτι-μυρωδικά

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κολοκύθα και την πατάτα με τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Σβήνουμε με νερό όσο να καλύπτει καλά τα υλικά και αλατίζουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με το χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε τη σούπα, προσέχοντας να αφαιρέσουμε πρώτα τον αστεροειδή γλκάνισο.

Για τα κρουτόν, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ψωμί κομμένο σε μικρά κυβάκια. Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσουν τα κρουτόν. Προσοχή μην τα αφήσετε από τα μάτια σας γιατί “αρπάζουν” πολύ εύκολα. Τα μεταφέρουμε σε μπολάκι, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, μείγμα μπαχαρικών, πάπρικα, μπούκοβο, ρίγανη ή ό,τι άλλο μυρωδικό προτιμάμε.

Tip

*Πολλές φορές, αντί να κάνουμε σούπα βελουτέ, κάνουμε… πουρέ κολοκύθας. Η βελουτέ, όμως, είναι σούπα και χρειάζεται να είναι υδαρής σαν σούπα και ταυτόχρονα βελούδινη. Προσέξτε, λοιπόν, όταν την πολτοποιήσετε, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό για να μην σας βγει πυχτή.

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak