Αν η Μεσόγειος ήταν συνταγή, περισσότερο απ’όλες τις άλλες, θα ήταν σάλτσα ντομάτα. Χειμώνα-καλοκαίρι, ο μάγειρας του νότου είναι ερωτευμένος μαζί της και για χάρη της, ακόμη κι εμείς οι εραστές της εποχικότητας, κάνουμε τα ολό-στραβα μάτια, αφού εξ’άλλου, υπάρχουν αρκετοί αθώοι τρόποι για να συντηρήσεις την ηλιόλουστη καλοκαιρινή νοστιμιά μιας ντομάτας. Καθώς δεν υπάρχει άνθρωπος που να πέρασε από την κουζίνα και να μην έχει ασχοληθεί μαζί της, υπάρχουν τόσες εκδοχές όσες και οι κατσαρόλες που την χώρεσαν. Και είναι σχεδόν μαγικό, πως με τόσα λίγα υλικά που την αποτελούν, αλλάζει εντελώς η γεύση της από εκδοχή σε εκδοχή. Η διαφορά παίζεται πραγματικά στα τέρματα. Και στις λεπτομέρειες. Κι επειδή κάθε νοικυρά έχει τη δική της σάλτσα που την κάνει περήφανη, τολμώ και γω να καταθέσω τη δική μου εκδοχή-που δεν αλλάζω με τίποτα!
Υλικά για 4 άτομα (για το καλοκαίρι)
4 πολύ ώριμες ντομάτες
3 μέτριες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ. σούπας ζάχαρη
φρέσκο βασιλικό
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις στίβουμε όσο γίνεται με το χέρι και τις περνάμε από τον τρίφτη του κρεμμυδιού-ποτέ από το μούλτι.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από το βασιλικό και το πιπέρι).
Σκεπάζουμε-αλλιώς πιτσιλάει παντού-χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 με κλίμακα το 6, κι αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για 20-25 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της.
Μόλις την κατεβάσουμε ρίχνουμε το βασιλικό και το πιπέρι.
Το χειμώνα
Για μένα, η καλύτερη εκδοχή ντομάτας είναι το ολόκληρο ντοματάκι σε κουτί που πρώτα περνάω από το μούλτι. Για 4-5 άτομα χρειαζόμαστε 2 συσκευασίες.
Το χειμώνα που δεν βρίσκω εύκολα βασιλικό, βάζω ένα κλωναράκι φασκόμηλο να βράσει μαζί με τη σάλτσα. Στο τέλος το αφαιρώ. Δίνει καταπληκτικό άρωμα.
photo MAKOS