Αν τα ρεβύθια σούπα δεν σου λένε και πολλά, αυτή η υπέροχη ρεβυθάδα με τις γαρίδες περνά κατευθείαν στη σφαίρα της γκουρμέ μαγειρικής, σπάζοντας την παράδοση με δυό-τρεις μόνο μικρές λεπτομέρειες. Και ας μην ξεχνάμε, τα ρεβύθια με την καταπληκικής ποιότητας πρωτεϊνη τους, είναι το μόνο όσπριο που υποκαθιστά απολύτως το κρέας.
Υλικά
500 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα σε κρύο νερό από την προηγούμενη
1 πράσο σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 καυτερή πιπερίτσα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Για τις γαρίδες
15 γαρίδες μεγάλες
2 φύλλα δάφνης
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο
1 καρότο σε ροδέλες
αλάτι-πιπέρι
Για το σερβίρισμα
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό για κάθε πιάτο
χοντροσπασμένους κόκκους κόκκινου και πράσινου πιπεριού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη για το ζωμό.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα λαχανικά που έχουμε στην λίστα “για τις γαρίδες” μαζί με τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες με μπόλικο νερό και βράζουμε για μισή ώρα. Στραγγίζουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια χαμηλή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά.
Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τα ρεβύθια, φέρνουμε μια-δυό βόλτες, ρίχνουμε ζωμό όσο να σκεπάσει ίσα-ίσα τα ρεβύθια, τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν (για 2 ώρες ίσως και παραπάνω) μέχρι να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν.
Στο ζωμό που έβρασαν τα κεφάλια της γαρίδας ζεματάμε για 1 λεπτό τις γαρίδες.
Σερβίρουμε τα ρεβύθια, γύρω τους βάζουμε γαρίδες, μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο και πασπαλίζουμε με τα χοντροσπασμένα πιπέρια.