trome

Πολλοί πιστεύουν ότι τα ασιατικά προϊόντα αφορούν όσους το έχουν στο πρόγραμμα να μαγειρέψουν κινέζικο, ινδικό ή ταϊλανδέζικο. Ίσως σ’αυτό να φταίνε και τα ράφια του σούπερ-μάρκετ, που τα έχουν χώρια αποκλεισμένα στο δικό τους ράφι, κάτι σαν να λες, για ιδιαίτερα γούστα.

Όμως, η ελληνική κουζίνα χαίρεται ιδιαίτερα να κάνει παρέα με μια τσίλι σος, μια σάλτσα σόγιας, με το γάλα καρύδας, μια γλυκόξινη σάλτσα και η εθνική μας κατσαρόλα χωρά στις συνταγές της όλων των λογιών τα noodles. Χρόνια τώρα, βάζω ένα διαφορετικό κατιτίς στις συνταγές της γιαγιάς μου, μια επιπλέον νοστιμιά, ένα-κάτι λιγάκι διαφορετικό, που κανείς δεν υποψιάζεται τί είναι αλλά όλοι το βρίσκουν πεντανόστιμο.

tanoodles

Η μαρουλοσαλάτα, ας πούμε, αποκτά μια εξωτική ευωδιά αν της βάλεις 1 κουταλιά σόγια σος και λίγες σταγόνες σησαμέλαιο, το κοκκινιστό ανασταίνεται με 2 κουταλιές γλυκόξινη τσίλι σάλτσα, το λεμονάτο αποκτά άλλη νοστιμιά με 2 κουταλιές σάλτσα για γουοκ, οποιοδήποτε μαγειρευτό κρέας ή κοτόπουλο αποκτά την πιο βελούδινη σάλτσα με λίγο γάλα καρύδας και πολλές φορές φτιάχνω noodles με κιμά ή με φρέσκα ντοματίνια και βασιλικό σαλάτα.

Απλά υλικά που τα έχεις στο ντουλάπι σου για καιρό, μαζί με το λαδόξυδο, που δεν κοστίζουν, τα βρίσκεις εύκολα στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς σου και όμως, κάνουν μικρά καθημερινά θαύματα.

etoimometailika

Και να πώς προέκυψε η κοτόσουπα

Για την κλασική, αβγοκομμένη κοτόσουπα έχω μεγάλο έρωτα. Όμως, μερικές φορές τη βαριέμαι, μου πέφτει λίγο βαριά και με εκνευρίζει που στο ξαναζέσταμα πάντα σου κόβει άμα δεν έχεις το νου σου.

Έτσι ανακάλυψα μια πολύ βολική μέθοδο, για να εκμεταλλευτείς ένα κοτόπουλο χωρίς να πετάξεις ούτε κοκκαλάκι. Τη μέθοδο του κοτόπουλου-μπλουμ. Παίρνεις ένα κοτόπουλο, το βράζεις ολόκληρο μέσα σε νερό με λίγο αλάτι, κρατάς κάπου το ζωμό και όταν κρυώσει, το ξεκοκκαλίζεις με μεγίστη επιμέλεια. Το χωρίζεις σε πακετάκια και έτσι, ανά πάσα στιγμή το έχεις έτοιμο στην κατάψυξη, να το μαγειρέψεις με χίλιους τρόπους: λίγο κοκκινιστό, λίγο μέσα σε σάντουιτς, λίγο σούπα και λίγο ό,τι σου καπνίσει. Ο δε ζωμός, μπορεί να γίνει λίγος σούπα, λίγος ριζότο, λίγος με χυλοπίτες και ό,τι περισέψει, να δώσει νοστιμιά σε οποιοδήποτε μαγειρευτό. Άμα δε το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής, όλο αυτό μεταφράζεται στην πιο κοτοπουλένια νοστιμιά.

Μ’αυτό τον τρόπο, λοιπόν, μπορείς να φτιάξεις κοτόσουπα σε 10 λεπτά, άμα γυρίσεις χειμώνα κουρασμένος και κρυωμένος από τη δουλιά και στο σπίτι δεν σε περιμένει τίποτα ζεστό.

Με δυό-τρία υλικά, αυτή η διαφορετική, ολίγον ασιατική, ολίγον εξωτική γενικώς σούπα, είναι για μένα η βασίλισσα της σούπας.

tailikaisintagi

Πώς γίνεται

Υλικά

tailika

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

κοτόπουλο ξεψαχνισμένο (11/2 φλ. περίπου)

1 πράσο σε λεπτές ροδέλες

1 κλωναράκι σέλινο (κορμός και φύλλα) σε ροδέλες

1 κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη ή 1 κ.γ. μπούκοβο καυτερό

1 κομματάκι (σαν καρύδι) φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον ψιλό τρίφτη

1 κ.σ. sesame oil Blue Dragon

2 κ.σ. σόγια σος Blue Dragon

1 συσκευασία γάλα καρύδας Oriental Express

1 συσκευασία (από τις 4 που έχει το πακέτο) Family noodles της Oriental Express

½ συσκευασία wok sauce Blue Dragon

ολόκληρα φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό

ξύσμα από 1 λεμόνι

Οι εταιρίες που σας προτείνω είναι γιατί συσκευάζονται στην Ελλάδα, τις βρίσκετε σε όλα τα ελληνικά σούπερ-μάρκετ και επιπλέον είναι ποιοτικές και καλές, καθώς στα ασιατικά προϊόντα και κυρίως στο γάλα καρύδας, πολλές φορές μπορείς να ξεγελαστείς.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ή στο γουοκ, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για μισό λεπτό, το σέλινο, την καυτερή πιπερίτσα και το το πράσο.

Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλο, το κοτόπουλο και το γάλα καρύδας.

rihnoumetozomo

 

togalakaridas

rihnoumetokotopoulo

Προσθέτουμε τη σόγια σος, το σησαμέλαιο και τη wok sauce. Ανακατεύουμε καλά.

tisoya

tosisamelaio

tiwoksauce

Mόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τα noodles σπασμένα με το χέρι, σαν φιδέ.

Μαγειρεύουμε για 4 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

noodles

Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο και το ξύσμα λεμόνι και έτοιμο το-πιο καυτό- κοτόσουπα-πάρτυ.

etoimo

#flavour-factory.gr www.orientalexpress.eu