glikomesika

Ένα από τα πιο πρωτότυπα γλυκά που έχουμε κάνει στην εκπομπή, είναι αυτό εδώ, της Μαρίας Σαράντη. Γιατί είναι νόστιμο, γιατί σου δείχνει πώς να φτιάξεις το δικό σου φρέσκο τυρί και γιατί στο σερβίρει και πάνω σε μια αραβική πίτα που δεν την έχεις συνηθίσει στα γλυκά. Αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις, ιδιαίτερα αν βρεις ένα καλό, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι από μικρό γαλακτοπωλείο.

Υλικά

600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. ροδόνερο

4 κ.σ. κοφτή ζάχαρη άχνη

4-6 ξερά σύκα

1 βανίλια

1 ποτήρι του νερού γλυκό κρασί (τύπου Σάμου ή Λήμνου)

2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 κομμάτι γάζα

αραβικές πίτες και μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα σύκα με τη μαύρη ζάχαρη, το νερό για 20’ σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνουν σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ροδόνερο, τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Βρέχουμε καλά τη γάζα με ζεστό νερό.

Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα βαθύ πιάτο, το στρώνουμε με τη γάζα, μέσα της βάζουμε τα σύκα ολόκληρα κι από πάνω το μείγμα του γιαουρτιού. Δένουμε σφιχτά τις άκρες με ένα σπάγγο και το αφήνουμε στο ψυγείο να στραγγίσει για 10 ώρες.

Ζεσταίνουμε τις αραβικές πίτες, τις κόβουμε στα 4, σερβίρουμε από πάνω το γλυκό και περιχύνουμε με λίγο μέλι.