Ένα γλυκό ταυτισμένο με τα ελληνικά Χριστούγεννα της παράδοσης, που αγαπάμε ιδιαίτερα στο Βόλο και στο Πήλιο, τώρα που η κοκολύθα είναι στα καλύτερά της. Το μυστικό, να μην την παραφορτώσεις με αρώματα για να μην σκοτωθεί το μοναδικό, διακριτικό, λεπτεπίλεπτο άρωμά της.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
11/2 κιλό κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 φλ. ξανθές σταφίδες
11/2 φλ. καρυδόψυχα χοντροσπασμένη
2 κ.γ. κοφτά κανέλα
1/2 κ.γ. κοφτό, γαρύφαλο
1/2 κ.γ. κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε τα 150 γρ. βούτυρο και σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την κολοκύθα με τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να σωθούν τα υγρά της κολοκύθας.
Εκτός φωτιάς, αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά.
Λειώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το υπόλοιπο βούτυρο.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε το επόμενο και πάμε έτσι μέχρι να τελειώσει το μισό πακέτο από τα φύλλα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση της κολοκύθας.
Σρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά.
Γυρίζουμε έναν λεπτό κόθρο στο γείσο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, βουτυρώνουμε την επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο, για 1 ώρα περίπου.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak!