Η Τόνια Μποτονάκη είναι συγγραφέας, μαμά και μαγείρισσα. Στα χέρια της, η κρητική παράδοση αποκτά μια άλλη, γυναικεία χάρη και πολύ συχνά, αλλάζει λιγάκι μια κλασική συνταγή για να της δώσει μια άλλη-τη δική της-φρεσκάδα. Σερβίρεις το αλλιώτικο αυτό γιαουρτάκι σαν ντιπ με κριτσίνια ή λαχανικά σε ένα μπουφέ, σαν τζατζίκι που ταιριάζει υπέροχα με τηγανητά λαχανικά ή το μεταχειρίζεσαι σαν συνοδευτικό σε ένα ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Η συμβουλή μου, διαλέξτε ένα καλό γιαούρτι από μικρό παραγωγό κι όχι όποιο βρείτε μπροστά σας στο σούπερ-μάρκετ.
Υλικά
1 κιλό γιαούρτι σακκούλας
1 φλ.ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα στο μούλτι (1-2 πατήματα του κουμπιού)
1 μέτριο ματσάκι ωμό σταμναγκάθι ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
3/4 από 1 σφηνάκι, ξύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1/2 φ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, το σταμναγκάθι, τη ρόκα, το ξύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε για 1 ώρα το μείγμα στο ψυγείο.
Το ανακατεύουμε με το γιαούρτι πολύ καλά.
Προαιρετικά, για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.