Ωραιότατος μεζές για ούζο και λοιπές τσιπουροποσίες, ο γάβρος μαρινάτος γίνεται γρήγορα, κρατάει μέχρι και μια βδομάδα κλεισμένος στο ταπεράκι του στο ψυγείο και σερβίρεται με πολλούς και διάφορους τρόπους: σε ντάκο πάνω σε παξιμαδάκι, πάνω στην πατατοσαλάτα, σε μια ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, γίνεται σάντουιτς με ζυμωτό ψωμάκι, σε μια αβγοσαλάτα με σφιχτά αβγά, πάνω σε μια σαλάτα φακή ή οποιαδήποτε σαλάτα με όσπρια, στην παντρεμένη και την ανύπαντρη φάβα. Το μόνο που θέλει από σένα είναι να τον διαλέξεις ολόφρεσκο της ημέρας. Και μόνον τότε, διαφορετικά μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραίος για την υγεία σου.
Υλικά
250 γρ. γάβρο
2 σκελίδες σκόρδο πολύ χοντροκομμένο
χοντρό αλάτι
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
κόκκινα ολόκληρα πιπέρια
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κεφάλια και φιλετάρουμε το γάβρο. Τον πλένουμε πολύ καλά και τον στραγγίζουμε.
Σε ένα μικρό ταπεράκι, στρώνουμε μια αραιή στρώση αλάτι και βάζουμε φιλετάκια, σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο. Συνεχίζουμε με στρώσεις φιλετάκια και ανάμεσά τους αλάτι, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και πιπέρια.
Τελειώνουμε με τον χυμό λεμονιού.
Κλείνουμε το τάπερ και το αφήνουμε στο ψυγείο. Σε 1 ώρα ο γάβρος είναι έτοιμος. Τον σερβίρουμε με ελαιόλαδο.
Tips
*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λεμόνι με ξύδι, αλλά το λεμόνι δίνει πιο φινετσάτη γεύση.
*Ανάλογα με τα γούστα μας, προσθέτουμε καυτερή πιπερίτσα ή μια πιπεριά κέρατο σε ροδέλες ή και τα δυό μαζί.
*Στο σερβίρισμα μπορούμε να τον πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη ή μαϊντανό.