garides

Η Λίλιαν Γιαννοπούλου έχει ζήσει τη μισή της ζωή στη Βραζιλία. Αυτή μου έφερε αυτή τη συνταγή από τα Βόρεια της χώρας. Εκεί τη λένε μοκέκα. Ένας από τους νοστιμότερους τρόπους να μαγειρέψεις τις γαρίδες, μια δροσερή, εξωτική συνταγή με ολόφρεσκα αρώματα από πιπεριές, φρέσκο κόλιανδρο και γάλα καρύδας.

Υλικά

1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες χωρίς το κεφάλι τους

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κρεμμύδια σε ροδέλες

4 ντομάτες ώριμες κομμένες σε κυβάκια με τη φλούδα τους

1 πιπεριά κίτρινη σε ροδέλες

1 πιπεριά κόκκινη σε ροδέλες

1 καυτερή πιπερίτσα

400 γρ. γάλα καρύδας

3/4 φλ. ελαιόλαδο

1 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες με τη μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, λίγο αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο να μαριναριστούν για μισή ώρα.

Σε ένα γουόκ ή σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. 

Ρίχνουμε τις πιπεριές και την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, κατεβάζουμε τη φωτιά και φέρνουμε 2-3 βόλτες.

Προσθέτουμε τις γαρίδες, αλατίζουμε και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και σερβίρουμε τις γαρίδες πάνω σε λευκό ρύζι μπασμάτι.

tips

*Την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε με καλαμαράκια, καραβίδες, μύδια ή ακόμη και με φιλέτο ψαριού.

*Αν δεν σας αρέσει το κόλιανδρο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μαϊντανό.