galaktoboureko

Κλασικό γλυκό από κείνα που πετυχαίνουν σχετικά εύκολα ακόμη κι όταν είσαι άσχετος, το καλό γαλακτομπούρεκο έχει δυό πολύτιμα, μικρά μυστικά: το γάλα και το βούτυρο. Συγκλονιστικό γαλακτομπούρεκο με το ευρείας κυκλοφορίας γάλα, δεν γίνεται. Το καλύτερο είναι να βρούμε κάποιο από χωριό ή να ψωνίσουμε ένα παχύ και πλούσιο γάλα μικρής παραγωγής. Παρομοίως, το βούτυρο για να μοσχοβολά πρέπει να είναι αγελαδινό ή γίδινο. Αγελαδινό για όσους προτιμούν την πιο διακριτική βουτυράτη γεύση, γίδινο για τους μερακλήδες. Στη νοστιμότερη εκδοχή και τα δυό θα τα ψωνίσουμε χύμα σε κάποιο παλιό, παραδοσιακό γαλακτοπωλείο. Ο chef patissier Δημήτρης Οικονομίδης, σ’αυτή τη συνταγή, τα τυλίγει πανεύκολα σε όμορφες ροζέτες που ομορφαίνουν το ταψί αλλά κάνουν και ωραιότατες μεριδούλες.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυττού

βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για την κρέμα

1 κιλό γάλα

200 γρ. ζάχαρη

90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

3 αβγά

2 βανίλιες

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

600 γρ. νερό

μισό λεμόνι με τη φλούδα του (προαιρετικά βάζουμε και 1 ξύλο κανέλα ή πορτοκαλόφλουδα ή αστεροειδή γλυκάνισο)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 10 λεπτά αφ’ότου αρχίσει ο βρασμός σε δυνατή φωτιά. Αφαιρούμε τα αρωματικά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για την κρέμα, διαλύουμε τη βανίλια στο γάλα.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα στο γάλα το σιμιγδάλι, τα αβγά χτυπημένα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, γύρω στα 2-3 λεπτά περίπου. Το μυστικό είναι να μην αφήσουμε την κρέμα να πήξει υπερβολικά για να βγει αφράτο το γαλακτομπούρεκο.

Λιώνουμε το βούτυρο.

Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο, το διπλώνουμε στα δυό κατά μήκος, κατά μήκος επίσης απλώνουμε κρέμα σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε σαν ντολμαδάκι.

Στήνουμε τα γαλακτομπουρεκάκια σφιχτά κοντά το ένα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.

Ρίχνουμε το σιρόπι κρύο στο καυτό γαλακτομπούρεκο, υπομονετικά και ομοιόμορφα με ένα κουτάλι της σούπας. Έτσι το φύλλο θα διατηρηθεί τραγανό για περισσότερο χρόνο.

Το τρώμε ζεστό αλλά είναι νοστιμότατο και κρύο από το ψυγείο την επόμενη μέρα.