Τα υπέροχα γαλακτομπουρεκάκια του Ανδρέα Λαγού, κρύβουν δυό πεντανόστιμα μυστικά: το άρωμα του ροδόνερου που μοσχοβολά Ανατολή και το σχήμα τους: τα τριγωνάκια κρατάνε καλύτερα το σιρόπι, κάνουν ακόμη πιο τραγανή τη μπουκιά και χωράνε όση κρέμα χρειάζεται για την πιο απόλυτη ισορροπία.
Υλικά για 6 άτομα
Για την κρέμα
350 γρ. γάλα
150 γρ. κρέμα
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αβγά
1 βανίλια
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
Για το φύλλο
4 φύλλα κρούστας
100 γρ. αμύγδαλα φιλέ
100 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
40 γρ. καστανή ζάχαρη
Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
2 κ.σ. ροδόνερο
1/2 λεμόνι
προαιρετικά, άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τη βανιλίνη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να τα αφήσουμε να βράσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αβγά, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε εκτός φωτιάς, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, το μείγμα του σιμιγδαλιού στο ζεστό γάλα-κρέμα.
Μεταφέρουμε στο κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
Για το σιρόπι, βράζουμε σε δυνατή φωτιά όλα τα υλικά εκτός από το ροδόνερο, για 15 λεπτά φ’ότου πάρει βράση το σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ροδόνερο και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Για τη συναρμολόγηση, παίρνουμε ένα φύλλο, το αλείφουμε με βούτυρο, το πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και λίγο αμύγδαλο, το σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο και το πιέζουμε με το χέρι μας, να ενωθεί καλά με το κάτω.
Κόβουμε τα 2 φύλλα σε 3 κάθετες λωρίδες.
Βάζουμε λίγη κρέμα στη μια άκρη του κάθε φύλλου και αρχίζουμε να τυλίγουμε διαγώνια, μέχρι να σχηματιστεί το τριγωνάκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα τρίγωνα, αλείφουμε με βούτυρο, πασπαλίζουμε με όση καστανή ζάχαρη και αμύγδαλο έχει απομείνει και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστά τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε προσιρετικά με ζάχαρη άχνη, λίγο επιπλέον ροδόνερο και αποξηραμένα πέταλα τριαντάφυλλο.
Ζεστά είναι ακόμη πιο μούρλια!