Σνακ για όλες τις ώρες, πρόχειρο, χορταστικό γεύμα όταν βαριόμαστε ή δεν έχουμε το χρόνο να μαγειρέψουμε, αυτή η φοκάτσα που μου έφτιαξε ο Ανδρέας Λαγός, κρύβει μέσα της όλη τη γεύση της Ελλάδας και φέρνει, λίγο, χάρη σε μια-δυό μικρές λεπτομέρειες, στη γεύση του κοκκινιστού που συνοδεύεις με φέτα. Σημαντικό είναι να διαλέξεις έναν καλό παστουρμά, ας πούμε από άπαχο φιλέτο, μπούτι ή χωρίς τσιμένι για πιο λάιτ γούστα: με τη σοφία μιας παλιάς οικογενειακής συνταγής που τον φτιάχνει με την ίδια παραδοσιακή συνταγή εδώ και σχεδόν ένα αιώνα, όπως η οικογένεια Μιράν (Ευριπίδου 45, 2103217187)
Yλικά για 2 φοκάτσιες
2 φοκάτσιες ζυμωμένες με ελιές κατά προτίμηση
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο ελαιόλαδο
φέτες ντομάτας
4 κ.σ. κοφτές πελτέ ντομάτας
200 γρ. φέτα
2 κ.γ. κάπαρη
4 φέτες παστουρμά ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
Εκτέλεση
Κόβουμε εγκάρσια την κάθε φοκάτσα στα δυό και ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Φρυγανίζουμε τις φοκάτσιες από την εσωτερική τους πλευρά.
Κόβουμε το σκόρδο στα δυό και όσο είναι ζεστές οι φοκάτσες τις τρίβουμε με την εσωτερική, κομμένη πλευρά του σκόρδου.
Σε ένα πιάτο, σπάμε με πιρούνι τη φέτα και την ανακατεύουμε καλά με την κάπαρη, τον παστουρμά, το μπαχάρι, τη ρίγανη.
Απλώνουμε τις φέτες της φοκάτσιας με πελτέ και λίγο ελαιόλαδο.
Μοιράζουμε φέτες ντομάτας και το μείγμα φέτας-παστουρμά.
Σκεπάζουμε με το άλλο μισό, πιέζουμε να ενωθεί με τα υλικά και τρώμε τη φοκάτσα όσο γίνεται ζεστή!