IMG_8583

Όταν οι δυό αγάπες του καλοκαιριού κάνουν παρέα στην ίδια κατσαρόλα

Τα φασολάκια τα έχουμε συνηθίσει σκέτα και λαδερά. Όμως, μπορείς να τα ταιριάξεις σχεδόν με όλα: με το κρέας, το κοτόπουλο, τον κιμά, τα αβγά και με όλα τα θαλασσινά. Με την ίδια συνταγή μπορείτε να τα μαγειρέψετε με σουπιά, θράψαλο, μοσχιούς ή με χταποδάκι, σε ένα πιάτο πεντανόστιμο, ελαφρύ, υγιεινό και με σωστούς συνδυασμούς.

Υλικά

1 κιλό φασολάκια τσαουλιά

500 γρ. καμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλ. ελαιόλαδο

3 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα (σοτέζα), ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί.

Ρίχνουμε τα φασολάκια, φέρνουμε δυό βόλτες και προσθέτουμε το σκόρδο.

Αλατίζουμε γενναιόδωρα, τα φασολάκια το “τραβάνε” το αλάτι.

Ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, 2 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασολάκια.

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα. Αν είναι μεγάλο το καλαμάρι το κόβουμε σε μεγάλες φαρδιές ροδέλες.

Ρίχνουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. Για τα μικρά, δεν θέλει πάνω από 10 λεπτά, διαφορετικά σκληραίνουν.

Ρίχνουμε τον μαϊντανό ή τον άνηθο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Tips

Όπως όλα τα λαδερά, αυτό το φαγητό γίνεται νοστιμότερο αν το αφήσουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ακόμα πιο νόστιμο αν το μαγειρέψουμε από την προηγούμενη.