Το θεωρούσα φαγητό της ταβέρνας, κατ’εξοχήν και κλασικό. Κι εξ’άλλου τη συνταγή του μου την έδωσε μια μαγείρισσα επαγγελματική, η Ειρήνη Νιέρρη. Όταν κάποια στιγμή «κόλλησα» με ένα γιαουρτάκι σε πήλινο, άρχισα να μαζεύω τα σκεύη που λυπόμουν να πετάξω. Και μια μέρα έφτιαξα τα πρώτα «ταβερνίσια» εξοχικά μου σε ατομικά γιουβετσάκια. Βέβαια, μπορείς να το φτιάξεις και σε ομαδικό, μεγάλο σκεύος. Αλλά δεν σας το συνιστώ. Γιατί έτσι, η ποσότητα του φύλλου για κάθε μερίδα χάνεται, δεν χορταίνει το μάτι ούτε την όρεξη για τραγανό, μυρωδάτο φυλλαράκι κρούστας.
Υλικά
1 κιλό χοιρινό (μπούτι και λαιμό μαζί) σε μεγάλες μπουκιές
1 ολόκληρο κρεμμύδι κομμένο στα 2
400 γρ. ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα
200 γρ. φέτα
1 πατάτα σε μεγάλους κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κοφτές ρίγανη
χυμό από 2 λεμόνια και μερικά κομματάκια από τη φλούδα
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
8 φύλλα κρούστας
βούτυρο γάλακτος ή ελαιόλαδο για το άλλειμμα
Εκτέλεση
Βράζουμε το κρέας σε αλατισμένο νερό μαζί με το κρεμμύδι στα 2, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην διαλύεται, να θέλει ακόμη κανένα μισάωρο μαγείρεμα.
Το στραγγίζουμε αλλά δεν πετάμε το ζουμάκι, με όσο περισέψει μπορούμε να κάνουμε νόστιμο ριζότο ή σούπες.
Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα λαχανικά, φέρνουμε δυό-τρεις βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.
Σκεπάζουμε το φαγητό ίσα-ίσα με ζουμάκι, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σκεπασμένο για κανένα μισάωρο, μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να μείνει με τη σάλτσα του.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την πατάτα που έχουμε σοτάρει μέχρι να ροδίσει σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τη φέτα, τη ρίγανη, το χυμό, τη φλούδα από λίγο λεμόνι και μπόλικο πιπέρι.
Βουτυρώνουμε ατομικά γιουβετσάκια, κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους (να περισεύει γύρω-γύρω) στρώνουμε τον πάτο με 4 φύλλα που έχουμε λαδώσει ή βουτυρώσει ξεχωριστά, μοιράζουμε το φαγητό στο καθένα, και τυλίγουμε το φύλλο που περισεύει σαν καραμέλα ή τσαλακώνοντάς το για να καλύψει ακανόνιστα τις άκρες.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο (για 20-25 λεπτά).