Photo_056

Δέος και έκσταση είναι οι λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν την πρώτη σου επαφή με το εξωπραγματικό τοπίο της Λίμνης, κάτι σαν γροθιά στο στομάχι που σε συνδέει με τις πιο αρχέγονες δυνάμεις της Γης, όταν απλά έχεις πάει για άλλο ένα μπάνιο κάπου κοντά στην Αθήνα.

Photo_090

Μέσα σε μια ματιά βλέπεις και ακούς σχεδόν, το υπόκωφο βουητό των βράχων, τότε που 2000 χρόνια πριν, το σπήλαιο κατέρευσε, αποκαλύπτοντας την υπόγεια λίμνη που κοιμόταν εκατομμύρια χρόνια στα σπλάχνα της γης.

Σμαραγδένια, ιαματικά νερά, σε μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 22 βαθμούς όλο το χρόνο, ένας κλειστός, ασφαλής υδάτινος κόσμος, εκεί όπου επιβιώνει στη φυσική του κατάσταση το σπάνιο ψαράκι των spa, gara rufa, ιδανικός για τα παιδικά μπάνια του γιού μου, κάπως έτσι έζησα για μια δεκαετία περίπου τη Λίμνη, στη σκιά του Υδροθεραπευτηρίου, πλάι στο γρασίδι και τις ξαπλώστρες. Μόνο που κάθε φορά σκεφτόμουν ότι ένα τόσο μοναδικό κομμάτι ζητούσε ένα φρεσκάρισμα, να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη, τότε που ήταν αγαπημένο θέρετρο πολιτικών και διασημοτήτων, για να δείξεις παντού, σαν ένα σπάνιο πετράδι της Natura 2000, σε όποιον ξένο πατήσει το πόδι του στην Αττική.

Photo_111

Όταν έμαθα ότι η Terra Blue κατηφόρισε στη Λίμνη με το Nero της, ήξερα πως ήρθε η στιγμή όλα εδώ να γυρίσουν σελίδα. Εταιρεία με ανησυχίες για έναν πράσινο πλανήτη και μια νέα, σύγχρονη ματιά, την Terra Blue την αγαπήσαμε στα Il Barretto και το Σερσέ Λα Φαμ. Το ΝERO είναι η επόμενη μέρα και μια ολοκαίνουρια ευκαιρία για τη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Το παλιό σκηνικό ανασκευάζεται, η Λίμνη πια μοιάζει με αιγαιοπελαγίτικη παραλία, με ένα νεανικό, κοσμοπόλιταν κοινό. Με τόσες ξένες γλώσσες τριγύρω σου, αυτό που αναρωτιέσαι είναι πώς δεν την είχες ανακαλύψει εσύ ο Αθηναίος, όταν την γνωρίζουν και την αγαπούν ήδη οι τουρίστες του Λεκανοπεδίου.

Photo_053 (1)

Η φερ-φορζέ, λιτή αισθητική σαν από ταινία του ’60, κλείνει το μάτι στην παλιά, κοσμοπολίτικη ιστορία της Λίμνης, ένας all day χώρος πλάι στον παιδότοπο αγναντεύει το νερό, ιταλικότατη πίτσα και μακαρονάδα, τηγανητές αληθινές πατάτες με φέτα και δεντρολίβανο, γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα, εκμέκ με τσουρέκι, νέας γενιάς αναψυκτικά και ελληνικό κρασί, η νοστιμιά κατηφορίζει στις ξαπλώστρες και τα sun beds, με τα πόδια στο νερό γεύεσαι το υπέροχο μπέργκερ, το κλαμπ στην πιο ποιοτική του εκδοχή, με σπιτική μαγιονέζα.

Photo_063

Όταν ο ήλιος πέφτει και το τοπίο αναδύεται μαγικά ρόδινο στο φως του δειλινού, έρχεται η ώρα των κοκτέιλ. Αυτή που δεν σταματά ποτέ, που μπορεί να γίνει μια ποικιλία από τα καλύτερα ελληνικά τυριά και αλλαντικά με ένα παγωμένο κρασί και θέα στον μυστηριακό φωτισμό των βράχων που αντανακλούν στο σκουροπράσινο νερό της νύχτας.

Photo_127

Το βράδυ στη Λίμνη μπορεί να κυλήσει γαστρονομικά κάζουαλ αλλά μπορείς και να διαλέξεις ένα πιο φινετσάτο δείπνο, πάνω ακριβώς στο νερό. Ο Βασίλης Πέππας μαγειρεύει την Ελλάδα λίγο αλλιώς, με μια βατή δημιουργικότητα, που αναδεικνύει τα αρώματα του παραδοσιακού ελληνικού καλοκαιριού. Αχινοσαλάτα με καπίρα-τη σαμιώτικη μπρουσκέτα με προζυμένιο ψωμί-και τηγανητή κάπαρη, οι ρεβυθοκεφτέδες παντρεύονται με τσαλαφούτι και πελτέ, μια κρέμα φέτας δροσίζει τα τραγανά μπισκότα από μελιτζάνα και κολοκύθι, το χταποδάκι στη σχάρα γλυκαίνει με πετιμέζι και αγιολί πατάτας, η σαρδέλα τηγανίζεται σε αρωματικό κουρκούτι, το κοτόπουλο μαγειρεύεται με τραχανά και σερβίρεται με χόρτα, το χειροποίητο κριθαράκι παντρεύεται με μύδια αχνιστά.

Photo_104

Και αν σου λείπει ένα βότσαλο στη λίμνη για να κλείσεις τη βραδιά, θα το γευτείς με βελούδινη σοκολάτα αρωματισμένη με τριαντάφυλλο.

Photo_152

@nero.vouliagmenilake #NeroVouliagmeniLake #vpuliagmenilake