Μέχρι πρόσφατα δεν είχα ανακαλύψει ότι ο χασάπης σου μπορεί να αφαιρέσει όλα τα κόκκαλα από το κοτόπουλο που θα ψωνίσεις και να σου το δώσει ψαχνό και ολόκληρο να το διαχειριστείς όπως σου αρέσει, σε ένα πρόχειρο αυτοσχέδιο ρολό που όμοιό του δεν έχεις ξαναδοκιμάσει-λογικό αφού το έφτιαξες με τα χεράκια σου και ξέρεις ότι έχει μέσα τα καλύτερα. Ιδανική συνταγή για ένα φιλικό δείπνο ή για το τραπέζι της Κυριακής.
Υλικά
1 καλό κοτόπουλο που θα ζητήσουμε από το χασάπη μας να αφαιρέσει όλα του τα κόκκαλα χωρίς να το κόψει σε μερίδες και χωρίς να αφαιρέσει την πέτσα
6 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
4 ώριμες ντομάτες σε ψιλά κυβάκια ή 1 κονκασέ ή 3/4 από ένα κεσεδάκι ντοματίνια
4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος ή Φυτίνη
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες σε χοντρά κομμάτια
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
θυμάρι φρέσκο ή ξερό
1 κ.σ. Καρίνο ή άλλο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώνουμε το κοτόπουλο στον πάγκο και αλατοπιπερώνουμε καλά όλη την επιφάνειά του, προσθέτουμε σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, 1 κ.σ. βούτυρο ή Φυτίνη, λίγη ντομάτα (φροντίζουμε να κρατήσουμε αρκετά υλικά και για τις πατάτες). Με το χέρι μας τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε στο ταψί.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά με τα χέρια μας.
Μεταφέρουμε τις πατάτες στο ταψί και τις μοιράζουμε γύρω από το κοτόπουλο.
Το βάζουμε σε ταψί και γύρω του τις πατάτες.
Μοιράζουμε το βούτυρο, λίγο παραπάνω αλατοπίπερο, λίγη ρίγανη και μείγμα μπαχαρικών πάνω στο κοτόπουλο και τις πατάτες, προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει το κοτόπουλο.
Για να ροδοκοκκινίσουν ωραία και οι πατάτες τις γυρνάμε 2-3 φορές όσο ψήνονται, τις περιχύνουμε κι αυτές και το κοτόπουλο με το ζουμάκι του ταψιού.
Tip
Αν θέλουμε, μέσα στο ρολό του κοτόπουλου μπορούμε να προσθέσουμε κυβάκια από οποιοδήποτε κίτρινο τυρί.