Δεν ξέρω κανέναν που να μην λάτρεψε τον γύρο. Τον οποίο, συνήθως, τρώμε “απ’ έξω”, στην πιο ανθυγιεινή του εκδοχή, με κρέας που δεν ξέρουμε από πού κρατά η σκούφια το, με μπόλικα τρανς λιπαρά και λαδωμένη πίτα. Ωστόσο, ο γύρος γίνεται πανεύκολα στο σπίτι, πεντανόστιμος, ελαφρύς και με υλικά που τα εμπιστεύεσαι, γιατί έχεις διαλέξει το καλύτερο από τα ράφια της αγοράς.
Υλικά
1 συσκευασία κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι
1 κ.σ. μουστάρδα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
αλάτι-πιπέρι
Για τη σος μουστάρδα
2 κ.σ. μουστάρδα
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
Για τη σος γιαούρτι
1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
αλάτι-λίγο μπούκοβο
Για το σερβίρισμα
Πίτες για σουβλάκι ELVIART
Ντομάτα-κρεμμύδι-αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα φιλετάκια, τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε σε μεμβράνη κουζίνας, σχηματίζοντας ένα στενό, σφιχτό ρολό με το χέρι μας, σαν σαλάμι. Το τυλίγουμε καλά και το αφήνουμε 1 ώρα στην κατάψυξη, να αρχίσει να παγώνει. Αυτό είναι ένα κόλπο για να μπορέσουμε στη συνέχεια να κόψουμε το κρέας σε πολύ λεπτά κομματάκια, όπως ο έτοιμος γύρος που αγοράζουμε.
Ξετυλίγουμε το ρολό και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε πολύ λεπτά φετάκια.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μπολ και το ανακατεύουμε καλά με τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο, τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το μείγμα μπαχαρικών και το λεμόνι.
Ζεσταίνουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να κάψει, ένα μεγάλο αντι-κολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε 1 ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κοτόπουλο.
Ανακατεύοντας συνεχώς το ψήνουμε στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά για τη σος γιαούρτι και τη σος μουστάρδα.
Ψήνουμε τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη φρυγανιέρα ή στην ψωμιέρα, μέχρι να ζεσταθούν και να “ζωντανέψουν”.
Σερβίρουμε το γύρο πάνω σε μια κουταλιά από τις δύο σάλτσες, με ντομάτα και κρεμμύδι, τις πίτες και ψητές ή τηγανητές πατάτες.