pate

Στο γιορτινό κάλεσμα, ποτέ δεν φθάνουν όλοι μαζί. Το πρώτο καλοσώρισμα, μέχρι να ζεσταθεί η νύχτα και να γεμίσει με τη χαρά όλων των καλεσμένων, θέλει ένα ποτήρι αλκοόλ και ένα μεζεδάκι. Πιατέλες ολόγυρα με μικρά μεζεδάκια που θα ξεγελάσουν την αναμονή, στο γιορτινό mood που απαιτούν οι ημέρες, σαν αυτά τα πανεύκολα πιτάκια με πατέ από συκωτάκια πουλιών και άρωμα κονιάκ. Το πατέ έχει το καλό ότι φτιάχνεται από την προηγούμενη, διατηρείται στο ψυγείο και το μόνο που χρειάζεται την τελευταία στιγμή είναι να περάσεις μια στιγμή τις πίτες από το φούρνο, για να ξαναζωντανέψουν και να αφρατέψουν, σαν να τα ζύμωσες μόλις τώρα. 

Υλικά

Πίτες ολικής αλέσεως ELVIART

250 γρ. συκωτάκια πουλιών

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομένο

11/2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο κατά προτίμηση

1 ½ κ.γ. ματζουράνα

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1 ποτήρι του κρασιού Μαυροδάφνη

4 κ.σ. κονιάκ

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα εντόσθια από τις ίνες και τα λίπη και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε πολύ καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα συκωτάκια μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλατοπίπερο, το μείγμα μπαχαρικών, τη ματζουράνα και το θυμάρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν τα συκωτάκια. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και τα αφήνουμε να εξατμιστούν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με τον μαϊντανό μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός. Αν δούμε ότι δυσκολεύονται να δουλευτούν προσθέτουμε λίγο επιπλέον κρασί και λίγο ελαιόλαδο. Στρώνουμε το πατέ σε μπολ, λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε στην επιφάνεια. Αφήνουμε το πατέ μια νύχτα στο ψυγείο και το σερβίρουμε πάνω σε ζεστές πίτες ολικής άλεσης που θα κόψουμε σε μπουκίτσες.

ELVIART