olo

Η φωτογραφία με τον μικρούλη Γιώργο να ζυμώνει στο κουκλίστικο σκηνικό του καταστήματος Γουναρίδη, δίνει το στίγμα της οικογενειακής παράδοσης που από το 1945 ανοίγει το δικό της, εξαιρετικό φύλλο. Η νέα εποχή προσθέτει στο μενού πίτες κατεψυγμένες, καμωμένες με παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο κιμά και αβγά, κυρίως, όμως, με φαντασία: φινόκιο-ξινομυζήθρα-φρέσκια ντομάτα, κιμαδόπιτα, σου-μπορέκ, μανιταρόπιτα, πίτα Καισαρείας με παστουρμά, μελιτζανόπιτα, πρασοκιμαδόπιτα. Στα ράφια, εξαιρετικό αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι, μπατόν σαλέ με ελαιόλαδο, χαρουπάλευρο και παρμεζάνα, κουλουράκια λαδιού χωρίς ζάχαρη, μουστοκούλουρα, παξιμαδάκι με βιολογικό αλεύρι και σταφίδα, δίπλες, μελομακάρονα και κουραμπιεδάκια. Εδώ, λοιπόν, η απόλαυση εξελίσσεται κλιμακωτά: θα πας, ας πούμε, για να αγοράσεις φύλλο, να φτιάξεις τη δική σου πίτα που κανείς δεν θα υποψιαστεί ότι φτιάχτηκε με φύλλο “αγοραστό”. Μπαίνοντας θα σου σπάσουν τη μύτη τα καυτά τυροπιτάκια που μόλις βγαίνουν από το τηγάνι, θα ραγίσεις και για μια κιμαδόπιτα, ένα κιμαλί, μια μπουγάτσα-που όμοιά τους πουθενά δεν θα βρεις στην πρωτεύουσα. Μιας κι έφτασες ως εδώ, θα πάρεις κι ένα ζεστό γαλακτομπούρεκο, υπέροχα ισλί αλλά και πίτες για σουβλάκι ή πεϊνιρλί, που μπορεί να μην τις έφτιαξαν τα παιδιά αλλά τις επιλέγουν από το καλύτερο εργαστήριο της πόλης. Αν νομίζεις ότι τέλειωσες, είσαι γελασμένος: στο ψυγείο σε περιμένει ένα εκπληκτικό σάντουιτς, με χωριάτικο, προζυμένιο ψωμί που έρχεται από το Λουτράκι, γεμισμένο με τα καλύτερα τοπικά υλικά. Τελικά, η πολίτικη παράδοση ποτέ δεν συμβιβάζεται όταν διαλέγει την πρώτη ύλη της, που πάντα μιλά σε ό,τι εκλεκτότερο κυκλοφορεί στην αγορά.

Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Ν. Ιωνία, 2102712548

img_2040

Εικόνα 1 από 4