Ένα από τα μαγικότερα φαγητά του καλοκαιριού, που μου έφτιαξε ο Γιάννης Τσιβουράκης, σεφ από τα Χανιά της Κρήτης. Αν είστε διακοπές κοντά σε θάλασσα, αναζητείστε ένα φρέσκο, ντόπιο χταποδάκι, που έχει άλλη γεύση και διαλέξτε τις μπάμιες μία-μία, μικρές, που είναι πιο νόστιμες και πιο τρυφερές.
Υλικά
1 χταπόδι (600-700 γρ.)
2 φύλλα δάφνη
1 κλαδάκι ρίγανη ή θρούμπι ή θυμάρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
μερικούς κόκκους πιπέρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ξύδι ή μπαλσάμικο
Για τις μπάμιες
500 γρ. μπάμιες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
θρούμπι ή ρίγανη
1 σφηνάκι ξύδι όπου θα διαλύσουμε μισό κ.γ. μέλι
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, το χταπόδι, με τη δάφνη, τα πιπέρια, λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο και το θρούμπι, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει. Δεν χρειάζεται νερό, το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του υγρά.
Το στραγγίζουμε, κρατάμε όσα ζουμάκια μείνουν και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Μόλις ροδίσει προσθέτουμε το χταπόδι, φέρνουμε δυό βόλτες και συνεχίζουμε με τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο θρούμπι ή ρίγανη, λίγο νερό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (2 κ.σ.) σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τις μπάμιες με λίγο αλάτι. Σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε λίγο θρούμπι ή ρίγανη.
Μεταφέρουμε σε ταψάκι τις μπάμιες, από πάνω απλώνουμε το χταπόδι με τα ζουμάκια του και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Μη φοβηθείτε να το μαυρίσετε ελαφρώς στην επιφάνεια. Όσο ψήνεται, πιο νόστιμο γίνεται!
Στο πιάτο, προσθέστε λίγο καλό ελαιόλαδο! Είναι απίστευτο το άρωμα και η βελούδινη υφή που παίρνει το φαγητό.
Είναι πιο νόστιμο σε θερμοκρασία δωματίου.