Από τα νοστιμότερα μαγειρευτά, ένα ρολό της Μαρίας Σαράντη, από αυτά που λατρεύει η ελληνική οικογένεια για τα γιορτινά τραπέζια της.
Υλικά
1 κιλό μπριζολάκια κόντρα από το μάτι (θα ζητήσουμε από τον χασάπη να τα χτυπήσει να γίνουν επίπεδα)
4 φέτες μπέικον
1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
2 ντομάτες σε ροδέλες
300 γρ. κεφαλογραβιέρα σε λεπτές φέτες ή τριμμένη
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. σπασμένο κόλιαντρο σπόρο στο γουδί
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη
1 λεμόνι
1 δαφνόφυλλο
4 μοσχοκάρφια
½ φλ. ελαιόλαδο
1 μπουκάλι μπύρα ξανθή
2 ποτήρια νερό
αλάτι-πιπέρι
λεμόνι και ρίγανη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλα στον πάγκο.
Στρώνουμε από πάνω το μπέικον και πάνω του τα κομμάτια κρέας το ένα κοντά στο άλλο. Αλείφουμε με μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε.
Από πάνω απλώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη δάφνη και τα μοσχοκάρφια) προς τη βάση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε εύκολα σε ρολό. Τυλίγουμε σε ρολό και στερώνουμε με οδοντογλυφίδες. Αν και το καλύτερο είναι να τυλίξουμε σε διχτάκι, το οποίο θα ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή κατσαρόλα και σοτάρουμε το ρολό, να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με τη μπύρα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το νερό, τα μοσχοκάρφια και τη δάφνη και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Το σερβίρουμε με ρίγανη και λεμόνι.