Σου βγάζω το «καπέλο»!
Αν ήταν κάπου να γιορτάσω τα γεννέθλιά μου, θα ήταν αραχτή με την παρέα μου στους βουλιαχτούς καναπέδες του παταριού, με θέα στη βροχή από τα φωτιστικά, ρομαντίκ καπέλα που σταματούν πάνω από το μπαρ του ισογείου, να γεμίσει το μάτι μου χρώμα και σπιτική ζεστασιά η μέρα μου.
Οι καρέκλες με τα πολύχρωμα υφάσματα, τα γλυκά και οι τάρτες στην προθήκη, η μυρωδιά από φρέσκο βούτυρο που μόλις έλιωσε στο φούρνο, όλα εδώ σου θυμίζουν σπιτίσια νοστιμιά ή σαν η Ντίνα Νικολάου, που επιμελείται το μενού, να σε έχει καλέσει σπίτι της να πάρετε παρέα ένα τέιον, με πολύ παριζιάνικη μανιέρα.
Κι αν δεν ήταν 12 το πρωί όταν πήγα να δοκιμάσω επιτέλους κι εγώ τις διάσημες tartines του Chapeau-που σημαίνει καπέλο-σίγουρα θα είχα ξεσηκωθεί να χορέψω αλύπητα όλα τα γαλλικά σουξέ, καθότι μόνον εδώ μπορείς να ακούσεις σερί όλο το υπερ-άκουσμα του γαλλικού ρεπερτορίου από τον Αζναβούρ μέχρι τα ξεχασμένα σουξέ της Στεφανί του Μονακό που λατρέψαμε στα ένδοξα eighties.
Σαλάτες και αλμυρές τάρτες όπως μόνο η Γαλλία ξέρει να φτιάχνει, entrecote, τερίνες και πάπια κονφί και οι περίφημες ταρτίνες με πολύσπορο, καλαμποκίσιο ή προζυμένιο φρυγανισμένο ψωμί και πάνω τους μανιτάρια και κεφαλοτύρι ή κατσικίσιο τυρί, ζαμπόν και μελάτο αβγό ή τσιγαριαστά άγρια χόρτα με μαρμελάδα ελιάς και αβγό ποσέ και άλλα πολλά και θαυμαστά.
Κέικ τριαντάφυλλο και τάρτα σοκολάτα, σαρλότ κρέμα με φυστίκι ή verrine με κρέμα μπουγάτσας και κόκκινα φρούτα, εδώ θα γευτείς την πιο κλασική, αυθεντική γαλλική πατισερί, καμωμένη με τα αγνότερα, αληθινά υλικά. Μια ηδονή, για όλες τις ώρες της ημέρας.
Chapeau, Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, 210 68 45 300
Θα πάω: για tartines με σουξέ από τα γαλλικά ‘80΄ς.
Η καλύτερη ώρα: το brunch με εσπρέσο affogato
Μου άρεσε: η ταρτίνα με γαρίδες σαγανάκι
Η τιμή: γύρω στα 15 ευρώ