Το bagel με παστουρμά είναι ένα κλασικό νεοϋορκέζικο σάντουιτς, που πρώτοι έφτιαξαν οι εβραίοι της πόλης για να κερδίσει στη συνέχεια τις καρδιές όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα, τον παστουρμά τον συνηθίζουμε με τον ανατολίτικο τρόπο, σε σαγανάκια, σε πίτες, τις περισσότερες φορές μαγειρεμένο. Ωστόσο, κρύος σε σάντουιτς αναδεικνύει την άλλη-αλλαντική-του πλευρά, έντονος, αρωματικός αλλά και πιο εύπεπτος. Σ’αυτή την περίπτωση, θα επιλέξετε έναν παστουρμά από μπούτι ή από φιλέτο, που είναι πιο μαλακός, πιο ελαφρύς στη γεύση του. Από τον Μιράν, παλιό και παραδοσιακό στη τέχνη του, και φυσικά, κομμένο με το χέρι.
Υλικά για 1 bagel
1 bagel κατά προτίμηση με παπαρουνόσπορο
4 φέτες παστουρμά καθαρισμένο από το τσιμένι
μαγιονέζα
μουστάρδα
1 φύλλο μαρούλι
1 φέτα κρεμμύδι
1 ροδέλα ντομάτα
Εκτέλεση
Κόβουμε το bagel εγκάρσια στα δυό και το περνάμε από τη φρυγανιέρα, τη τοστιέρα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να αφρατέψει, να γίνει σαν μόλις να βγήκε από το φούρνο.
Καθαρίζουμε τον παστουρμά.
Αλείφουμε τα δυό ψωμάκια με μαγιονέζα και μουστάρδα, ανάλογα με τα γούστα του ο καθένας.
Γεμίζουμε τα ψωμάκια με τα υπόλοιπα υλικά και καταναλώνουμε… ελεύθερα!
Tip
Το bagel είναι ένα παραδοσιακό εβραϊκό ψωμάκι σε σχήμα δαχτυλιδιού. Πρώτα βράζεται και μετά ψήνεται και σ’αυτό οφείλει την ιδιαίτερη γεύση και την υφή του. Στην Ελλάδα το μόνο αυθεντικό είναι το Leo’s Bagels.
Μιράν, Ευριπίδου 45, 2103217187