me and the cheese

Τα αβγά μπένεντικτ έχουν ταυτιστεί με το πιο λουσάτο, πεντάστερο πρωινό. Η βελούδινη σος, στο χρώμα της σαμπάνιας, όταν κυλά πάνω στο ποσέ αβγό, σου φέρνει στο νου μια σουίτα στο George V του Παρισιού, πρωινό ξύπνημα στο λονδρέζικο Savoy ή ακόμη πιο σωστά, το πιο χλιδάτο breakfast, στο Waldorf Hotel, εκεί όπου έγιναν διάσημα, από τον χρηματιστή Lemuel Benedict που τα προτιμούσε στο πρωινό του, σαν το απόλυτο αντίδοτο στο hang-over του πάρτυ της προηγούμενης. Στην κλασική τους εκδοχή σερβίρονται πάνω σε αγγλικό μάφιν με ξεροψημμένο καναδέζικο μπέικον αλλά μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με ό,τι ψωμάκι ή αλλαντικό έχει το ψυγείο σου. Εγώ τα προτιμώ πάνω σε λίγο σπανάκι του ατμού που παντρεύεται μαγικά με τη σος hollandaise και με μπαγκέτα τραγανή και ζεστή, γεμισμένη με λιωμένο τυρί havarti-όλα τα λεφτά!

etoimo ke teleio

 

Για τη σος hollandaise

2 κρόκους αβγών

1 κ.σ. ζεστό νερό

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

¾ κ.γ. αλάτι

½ φλ. λιωμένο, ζεστό βούτυρο Lurpak

Λιώνεις το βούτυρο σε κατσαρολάκι. Βάζεις όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι ή χτυπάς με ραβδομπλέντερ. Προσθέτεις σταδιακά το βούτυρο και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να πάρεις μια ομοιόμορφη, αφράτη σος. Καθώς η hollandaise οφείλει όλη τη νοστιμιά της στο φίνο άρωμα του αληθινού, αγελαδινού βούτυρου δεν αξίζει να πειραματιστείς με κάτι άλλο, δεν θα σου βγει ούτε το άρωμα αλλά ούτε και η υφή.

Για το σπανάκι

Υπολογίζεις μια χούφτα φρέσκο σπανάκι για κάθε μερίδα. Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνεις το σπανάκι με λίγο αλάτι. Το ανακατεύεις μέχρι να μαραθεί και να απορροφήσει το νερό του, όχι πάνω από 1 λεπτό και το κατεβάζεις από τη φωτιά για να διατηρήσει ζωντανό το πράσινο χρώμα του.

Για την μπαγκέτα με τυρί

to kopsimo

Χαράζεις ένα καπάκι (όπως δείχνω στη φωτογραφία) από μισή μπαγκέτα, κόβεις το havarti σε λωρίδες και την γεμίζεις. Κρατάς δυό φέτες τυρί, ξαναβάζεις το καπάκι, αλείφεις την επιφάνεια με βούτυρο Lurpak και την ψήνεις υους 200 βαθμούς, σε ζεστό φούρνο για 15 περίπου λεπτά. Μόλις ψηθεί, την κόβεις σε 4 κομμάτια, τα στήνεις όρθια, βάζεις πάνω τους από μισή φέτα havarti και περνάς τα κομμάτια 1-2 λεπτά από το φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί. Κόλαση!!! Το havarti είναι το τέλειο τυρί γι’αυτή τη συνταγή: ένα δανέζικο τυρί φτιαγμένο από γυναίκα τυροκόμο, γλυκό, μαστιχωτό, λιώνει στο λεπτό.

sto piato

Για τα αβγά ποσέ

Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνεις νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζεις τη φωτιά, μέχρι να μην κάνει φουσκάλες. Προσθέτεις 1 κ.γ. ξύδι. Σπας πολύ προσεχτικά τα αβγά μέσα στο νερό. Μόλις ασπρίσει το ασπράδι, τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζεις σε χαρτί κουζίνας!

Το στήσιμο της νοστιμιάς

Πάνω σε ένα στρώμα από σπανάκι, βάζεις τα αβγά, αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις πάνω τους τη σος. Που δεν είναι ποτέ αρκετή. Γι’αυτό βάλε την υπόλοιπη σε μπολάκι και έχε την κοντά σου όσο τρως! Πλάι τους, σερβίρεις τη ζεστή μπαγκέτα με το λιωμένο, μαστιχωτό τυρί.

Lurpak, κάντε τα μαγικά σας!

etoimo