IMG_20200405_144033

Το έφτιαχνε η γιαγιά μου και ποτέ δεν θα σβήσω από το στόμα μου τη μνήμη της νοστιμιάς του ρυζιού, όταν ψήνεται στο φούρνο μέσα στο ζωμό από το αρνάκι. Το πρόβειο γιαούρτι σαν συνοδευτικό, δίνει μια άλλη δροσιά σε κάθε μπουκιά! H μαγεία μιας συνταγής με ελάχιστα υλικά.IMG_20200405_144122

Υλικά 

1 ολόκληρο μπουτάκι αρνίσιο και λίγο χεράκι με σπάλα, σε μερίδες

4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση ή στα 4

500 γρ. ρύζι νυχάκι

4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

χυμό από 2 λεμόνια

αλάτι-πιπέρι

IMG_20200405_144152

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε ταψί ή γάστρα.

Προσθέτουμε τα σκόρδα και το χυμό των λεμονιών.

Γεμίζουμε νερό μέχρι τη μέση του ταψιού, σκορπάμε το βούτυρο σε κυβάκια πάνω στο αρνάκι και στο νερό του ταψιού.

Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή αν έχουμε γάστρα, την κλείνουμε με το καπάκι.

Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει το αρνάκι. Γι’αυτό, όταν το δοκιμάσουμε και δούμε ότι έχει μαλακώσει εντελώς, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ροδίσει.

Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το κρέας από το ταψί και προσθέτουμε το νερό που χρειάζεται για το ρύζι.

Το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να πάρει βράση.

Ρίχνουμε το ρύζι και λίγο επιπλέον αλάτι μαζί με μπόλικο πιπέρι.

Φροντίζουμε το ζουμί να καλύπτει το ρύζι, και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει με το ταψί σκεπασμένο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.

Σβήνουμε το φούρνο όταν το ρύζι δείχνει ακόμη ζουμερό, σαν λαπάς, προσθέτουμε το κρέας στο ταψί και πριν το σερβίρουμε το αφήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο, σκεπασμένο με πετσέτα για να «τραβήξει» τα υγρά του και να γίνει σπυρωτό.

Σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι.

Tips

*Αν βρείτε στην αγορά φρέσκα σκόρδα να τα προτιμήσετε και να κρατήσετε τα πράσινα μέρη τους ψιλοκομμένα, να τα σκορπίσετε στο ταψί.

*Στο τέλος, μόλις έχει μαγειρευτεί το ρύζι, μια κουταλιά αγελαδινό βούτυρο θα δώσει περισσότερη νοστιμιά.

IMG_20200405_152114 (1)

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak