Τα κατσαρολάτα φαγητά με λαχανικά, όπως κρέας με μελιτζάνες ή με κολοκυθάκια είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά μου. Η Μαντώ Ηλιοπούλου, που ξέρει καλά τη μανιάτικη κουζίνα, μου θύμισε το κρέας με τα φασολάκια, ένα υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό, που έχει και την ευκολία ότι δεν χρειάζεται προηγουμένως να σοτάρεις τα φασολάκια στο λάδι, όπως κάνουμε με τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Η δροσιά των λαχανικών δανείζει την αύρα της στο αρνάκι ή στο κατσικάκι, το κρέας δανείζει κάτι από το λιπάκι του στα λαχανικά, κι αυτή η ευγενής συνομιλία αποβαίνει άκρως ευεργετική για τη νοστιμιά στο πιάτο. Εσείς, βεβαίως, μπορείτε να το κάνετε και με μοσχάρι-να διαλέξετε φιλέτο από ποντίκι.
Υλικά
1 κιλό αρνάκι (από μπούτι και χεράκι) σε μερίδες
½ κιλό φρέσκα φασολάκια τσαουλιά ή πλατιά
1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 ώριμες ξεφλουδισμένες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
1 φλ. ελαιόλαδο
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
(προαιρετικά, ξερή τριμμένη μυζήθρα για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρέας από τις δυό πλευρές, αφού το πλύνουμε και το στεγνώσουμε καλά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο, φέρνουμε δυό γύρες, ρίχνουμε και τα φασολάκια, φέρνουμε άλλες δυό γύρες, σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Χαμλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, απορροφηθούν τα νερά και μείνει μόνο με τη σαλτσούλα του. Το μυστικό είναι να μην προσθέσουμε καθόλου νερό, γι’αυτό χαμηλώνουμε όσο γίνεται τη φωτιά.
Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό (απλόχερα), το πιπέρι και σερβίρουμε με μυζήθρα.
Σε θερμοκρασία δωματίου είναι ακόμη πιο νόστιμο.