10402937_582611875199285_7650820874804942269_n

Στην ορεινή Αγιασσό της Νάξου, η οικογένεια Μπαμπούνη εδώ και τρεις γενιές τυροκομεί το δικό της τυρί από το οικογενειακό κοπάδι, που ο μπαμπάς γνωρίζει προσωπικά, κάθε ζώο με τ’ονομά του. Αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής, που κάθε μέρα κάνουν τη βόλτα τους στο γυαλό, για να νοστιμίσουν με αλάτι το γάλα τους. Για να γίνουν, μεταξύ πολλών άλλων ανεπανάληπτων τυριών της οικογένειας, το ξερό ανθότυρο που δοκίμασα τελευταία. Έχω δοκιμάσει δεκάδες ανθότυρα από την Κρήτη ως τη Θράκη, αυτό, όμως, ήταν μια μοναδική εμπειρία: βούτυρο, γεύση ροκφόρ, άρωμα κατσικίσιο, ένα τυρί πικάντικο χωρίς να του περισεύει αλάτι, με έντονη και πολλαπλή προσωπικότητα. Σκέτο, ζεστό κι ελάχιστα περασμένο από το τηγάνι ή την κατσαρόλα μέχρι να λιώσει ελαφρά, φτιάχνει μια μακαρονάδα που δεν πιστεύεις ότι έχει φτιαχτεί μόνο με δυό υλικά. Από τις λαμπρότερες στιγμές της νέας ελληνικής τυροκόμισης.

Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1