Ο Βασίλης Σικαλιάς είναι θαλασσινός μάγειρας. Κι αυτές οι αγκινάρες που μου μαγείρεψε, αν το καλοσκεφτείς, βγάζουν μια θαλασσινή αύρα. Ο Βασίλης κάνει ένα καταπληκτικό κόλπο: καθαρίζει πολλές αγκινάρες μαζί, τις βάζει σε γυάλινο βάζο, τις σκεπάζει με ελαιόλαδο και λεμόνι και τις συντηρεί έτσι στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. Κάθε φορά που θέλει να μαγειρέψει κάτι αγκιναρένιο έχει έτοιμες αγκινάρες χωρίς το μπελά του καθαρίσματος και το νόστιμο λαδολέμονο που απομένει το χρησιμοποιεί μετά σε σαλάτες. Αυτές οι αγκινάρες είναι ένας ωραιότατος μεζές για ούζο, ένα υπέροχο πρώτο πιάτο σε ένα δείπνο, ιδίως αν μετά ακολουθεί ψάρι αλλά συνοδεύουν και ένα ψητό κοτόπουλο ή γίνονται και γέμιση για μια αγκιναρόπιτα. Γίνονται όλο το χρόνο με καταψυγμένες αγκινάρες, οι φρέσκιες, όμως, στην εποχή τους, έχουν άλλη χάρη. Από τις κατεψυγμένες της αγοράς, οι νοστιμότερες που έχω δοκιμάσει είναι του Υφαντή.
Υλικά
8 αγκινάρες κομμένες σε χοντρές φέτες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
μερικά κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή θυμάρι ή άνηθο ή μαϊντανό
1 σφηνάκι ούζο
150 γρ. φέτα
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν ελάχιστα, χωρίς να μαυρίσουν και χωρίς να χάσουν το χρώμα τους.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο. Το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε τις αγκινάρες μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τη φέτα σε κυβάκια, την αφήνουμε να μισολιώσει, ρίχνουμε τα αρωματικά και το χυμό λεμονιού μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε!