20170426_160145

Από τα καλύτερα σουβλάκια «Εν Αθήναις»

20170426_145500

«Το μυστικό του καλού κρέατος είναι να μην έχει μυστικά!» μου λέει ο Άγγελος την ίδια στιγμή που οι δίσκοι με τα καλαμάκια που βγαίνουν από το παρασκευαστήριο με προορισμό τη θράκα, διασχίζουν το πεζοδρόμιο, στριμώχνονται στην πελατεία που περιμένει φλερτάροντας με την ψησταριά και τις ευωδιές της.

20170426_145420

Αν και θα το περίμενες κάπου γύρω από την Ομόνοια, το καλό, το κλασικό, το παλιό, το τίμιο, το αληθινό σουβλάκι της Αθήνας, κατοικεί κάπου ανάμεσα Σύνταγμα και Μοναστηράκι. Από τον «Κώστα» και τον «Θανάση» μέχρι το Mitropoleos 3, το σουβλάκι εδώ ξέρει πως η νοστιμιά του δεν θέλει σος και άλλες μοντερνιτέ. Μόνο καλό κρέας, χειροποίητο κόψιμο, ντομάτα, τζατζίκι και οπωσδήποτε, μαϊντανό.

20170426_160101

Την Αλεξάνδρα, θα την αναγνωρίσεις από τις ουρές. Θα τη μυρίσεις από την ανοιχτή ψησταριά και το χαμόγελο της Λίτσας, της βασίλισσας του κάρβουνου. Που έμαθε τη δουλιά από τον παππού Γιώργο, που είχε εδώ «Του Χασάπη Το Σουβλάκι»-μισός αιώνας επιτυχία. Η ανακαίνιση της νέας γενιάς, με τον Άγγελο και την Κυριακή, κράτησε τη συνταγή και τη νοστιμιά και σερβίρει τα τυλιχτά και λοιπά εδέσματά της σε κροσέ σεμεδάκι πάνω σε πέτρα, αυτή τη μαύρη που αγαπάνε τα σούσι.

20170426_160206

Κι αν αναρωτηθείς γιατί τόσα μικρά τραπεζάκια, έλα μεσημέρι να καταλάβεις: όλα γεμάτα με μοναχικούς περαστικούς του κέντρου, που το σουβλάκι τους το αντιμετωπίζουν όπως του αξίζει: καθιστό, ωραία σερβιρισμένο, με τη μπυρίτσα και τις πατάτες του. Στο καλό κεμπάπ, στο μπιφτέκι και στο άπαιχτο καλαμάκι, στη σωστή αλάδωτη πίτα, ανταγωνισμός δεν χωράει: ένα τυλιχτό με φρέσκιες τηγανητές πατάτες, ενώνει και αδελφώνει στο πεζοδρόμιο όλους τους μαγαζάτορες της γειτονιάς.

20170426_145443

Αλεξάνδρα Εν Αθήναις, Απόλλωνος 1, Σύνταγμα, 211 0133 533