Ποιός ο λόγος να πετάξεις τη χωριάτικη που περίσεψε από την προηγούμενη; Μα δεν τρώγεται, θα μου πεις, και θα συμφωνήσω μαζί σου.
Μπορείς, όμως, να την προσθέσεις σε οποιοδήποτε λαδερό, στα φασολάκια, τις μπάμιες, το μπριαμ, τον κιμά του μουσακά, αφού πρώτα της αφαιρέσεις τα αγγουράκια. Μπορείς, όμως, να τη μεταποιήσεις σε μια από τις πιο νόστιμες ομελέτες, προσθέτοντας ένα ωραίο, ελληνικό, χωριάτικο ζυμαρικό που θα της ταιριάξει, όπως αυτά τα λινγκουίνι της ΗΛΙΣ από τη Ζαχάρω, φτιαγμένα με οικογενειακή, σπιτική παράδοση. Είναι πιο λεπτά από τα κλασικά λινγκουίνι και αυτό τα κάνει να στρώνουν πιο ομοιόμορφα μέσα στην ομελέτα. Μέσα στο πνεύμα της οικονομίας και της ανακύκλωσης, ένα πιατάκι χωριάτικη από χθες, γίνεται ένα ολόφρεσκο σημερινό, χορταστικό φαγητό!
Υλικά για 4 άτομα
μισό πακέτο λινγκουίνι ΗΛΙΣ
1 μεγάλη ντομάτα χωρίς τη φλούδα της
1 μικρό κρεμμύδι
1 πιπεριά
1 κ.γ. κάπαρη ή μερικά φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
1 κ.γ. ρίγανη
φέτα σπασμένη-κατά βούληση
½ φλ. ελαιόλαδο
6 αβγά
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα λινγκουίνι al dente σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε τη χωριάτικη σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά και να μαραθεί η πιπεριά. Αν δεν έχει λάδι η σαλάτα, βάζουμε λίγο στο τηγάνι να ζεσταθεί πριν τη ρίξουμε.
Σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα λεπτό περίπου, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε τα στραγγισμένα λινγκουίνι και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, τους προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε πάνω στη χωριάτικη. Ανακατεύουμε καλά, να πάει παντού το αβγό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι. Μ’αυτόν τον τρόπο η ομελέτα φουσκώνει ωραία και γίνεται ζουμερή, χωρίς να μπούμε στην ταχυδακτυλουργική διαδικασία να τη γυρίσουμε κι από την άλλη.
Όποιος τα καταφέρνει, τη γυρίζει με τον τρόπο του. Μόλις στερεοποιηθεί από πάνω το αβγό ίσα-ίσα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Tips
*Αν θέλεις, της προσθέτεις και επιπλέον τυρί, κάτι σε κίτρινο, τριμμένο.
*Για ομορφότερη όψη κι αν δεν βαριέσαι να ανάψεις φούρνο, μόλις ψηθεί η μια πλευρά, τη βάζεις με το τηγάνι στο φούρνο για να ροδίσει η επιφάνεια. Προσοχή μόνο, να μην στεγνώσει!
*Το μόνο από τη χωριάτικη που δεν ταιριάζει στην ομελέτα είναι το αγγούρι. Γι’αυτό το αφαιρούμε.
*Θα βρείτε τα ΗΛΙΣ Fb: ΗΛΙΣ Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών Instagram: ilis_traditional_pasta
Ενδεικτικά σημεία πώλησης:
Ελληνοαγρός Μ.ΕΠΕ , delicatessen, Στοά Λεκκα 23-25
Άρωμα Γης, Φιλολάου 87, Παγκράτι
*Γλυφάδα: Φρουτεμπορική Μυλωνάς , Λεωφ. Βουλιαγμένης 185
*Πετρούπολη: Κρεοτεχνείο, Κεφαλληνίας 73
*Μοσχάτο: Μωραϊτης, Μακρυγιάννη 45
*Καλλιθέα « ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΤΗΣ», Ανδρομάχης 233
*Μαρούσι, «ΚΡΕΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ» Μητροπόλεως 29