20170322_115304

Με παράδοση από τη Θράκη, αυτή η τυρόπιτα είναι μια παραλλαγή των ποντιακών πισίων, σε ταψί.

20170322_131022

Μου την έκανε πρώτη φορά η φίλη μου Στέλλα Σπανού και έπαθα πλάκα με την τεχνική, που ανοίγει το φύλλο. Βουτώντας τα δάχτυλα σε λιωμένο βούτυρο το μπαλάκι της ζύμης ανοίγει μόνο του, χωρίς πλάστη, ευκολότατα, στο πιο νόστιμο, παραδοσιακό, τραγανό φύλλο. Ούτε πλάστης, ούτε αλεύρι, ούτε τίποτα. Τρία υλικά μόνο και όλη η μαγική γεύση που δίνει η φέτα και το άρωμα από αγνό, αληθινό αγελαδινό βούτυρο.

Υλικά 

20170321_154206

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή ή μια συσκευασία νωπή μαγιά

200 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak

11/2 περίπου ποτήρι χλιαρό νερό

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

για τη γέμιση: 200 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια

Εκτέλεση

20170321_183729

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.

Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη που ίσα-ίσα να κολλά λιγάκι στα χέρια μας και να είναι πολύ-πολύ μαλακή.

Σκεπάζουμε με μεβράνη κουζίνας τη λεκάνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1-1/2 ώρα.

20170321_184317

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, προσωπικά θεωρώ ότι η πίτα ψήνεται καλύτερα σε αλουμινένιο ταψί.

20170321_184407

Βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη, στο μέγεθος ενός μανταρινιού. Πιέζουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε με τα δυό μας χέρια κυκλικά, γύρω-γύρω, ξεκινώντας από τη μέση του κύκλου και πλαταίνοντας προς τις άκρες. Όσο ανοίγει, μπορεί να κάνει τρύπες. Δεν πειράζει, ίσα-ίσα, αυτά είναι τα πιο νόστιμα σημεία.

20170321_184441

Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί. Αν δεν καλύψει όλη την επιφάνεια, συνεχίζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος.

20170321_184433

Βουτυρώνουμε χωρίς να τσιγκουνευόμαστε.

Πασπαλίζουμε με φέτα.

20170321_185059

Συνεχίζουμε τη διαδικασία 2 φορές, δηλαδή: φύλλο-τυρί-φύλλο-τυρί-φύλλο.

Πιέζουμε με το χέρι μας την πίτα να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κάθε φορά, ξαναβουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και τελειώνουμε απλώνοντας μπόλικο βούτυρο στην επιφάνεια.

Η πίτα αυτή βγαίνει ακανόνιστη, χωρίς γείσο, με τρύπες απ’όπου φαίνεται το τυρί. Σ’αυτά τα σημεία το τυρί θα ξεροψηθεί και θα γίνει ακόμα πιο νόστιμη.

Το μυστικό είναι να βγει στην ωμή μορφή της λεπτή, σαν πίτσα.

20170321_184858

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

20170321_185518

Την τρώμε ζεστή και αν περισέψει, την ξαναζεσταίνουμε για να ξανακερδίσει όλη τη νοστιμιά της.

20170322_115122

20170322_134049

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak

20170322_133425