6a0b11ce-9482-4cdf-9e1e-b70d972c314b

 Την πρώτη φορά που συστήθηκα μαζί του, τον μαγείρεψα σε μια απλή μακαρονάδα, με άνηθο, μαραθόσπορο και ξύσμα λεμονιού. Με την πρώτη μπουκιά, που θα θυμάμαι για καιρό, ένοιωσα έναν άλλο, διαφορετικό τόνο, όπως δεν τον είχα ποτέ δοκιμάσει. Με ένα μαγικό τρόπο, η γεύση του ακύρωνε την έννοια της απλής κονσέρβας, έβγαζε μια φινέτσα, αυτό που λέμε «γκουρμέ» για να χαρακτηρίσουμε κάτι ιδιαίτερο, κάτι ξεχωριστό. Στο εξωτερικό παλιότερα είχα δοκιμάσει κι άλλους καπνιστούς τόνους. Αυτός, όμως, έχει τον σωστό «τόνο». Λεπτό, διακριτικό κάπνισμα, αρώματα οξυάς, έλατου και δρυός, τόσο όσο να ισορροπούν με τη γεύση του ψαριού, να μην το σκοτώνουν, να μην το καταργούν. Βελούδινο, ζουμερό φιλέτο εξαιρετικής ποιότητας, ίχνος από συντηρητικά, χρωστικές και λοιπά χημικά. Το λάδι από την αρχαιότητα ήταν αρκετό σαν συντηρητικό.

Στη συνέχεια, ο έρωτάς μας έγινε γάμος. Πάντα πιστός, με περιμένει οπωσδήποτε στο ντουλάπι μου, ακόμη και τις πιο παράξενες, τις πιο βιαστικές μου ώρες, όταν τρέχω και δεν φθάνω, να μαγειρέψουμε μαζί κάτι γρήγορο, που σερβίρεται σαν κάτι μοναδικό, ακόμη και στο πιο γιορτινό τραπέζι.