20160221_135758

Στη γλυκιά, παραδοσιακή Σαρακοστή, τον χαλβά τον συνηθίζουμε σκέτο, σερβιρισμένο με λίγο λεμόνι και κανέλα. Όμως, η νέα παράδοση μπορεί να τον μαγειρέψει σε ένα-μπουκιά και συχώριο- σοκολατένιο γλυκό, που θα κλείσει εντυπωσιακά ένα γεύμα. Άσε που η σοκολάτα μπορεί να “κρύψει” έξυπνα τη γεύση του χαλβά από το παιδί που ξνίζει τα μούτρα τους και το οποίο, όμως, τον χρειάζεται για να χτίσει ένα γερό ανοσοποιητικό και γενικότερα, να εκμεταλλευτεί όλη τη μοναδική θρεπτική αξία του πιο ελληνικού super-food.

Για να σας το φτιάξω, διάλεξα τον χαλβά βανίλιας και τη σοκολάτα ΜΕΛΕΤΙΑΔΗ, μια παλιά, μικρή οικογενειακή επιχείρηση από τη Θεσσαλονίκη, γιατί όλοι οι παραδοσιακοί χαλβάδες αξίζει να βγουν στη επιφάνεια της διατροφής μας!

20160221_135432

Υλικά για τον κορμό

250 γρ. μαργαρίνη

1/2 φλ. ζάχαρη

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

1 1/2 φλ. σκόνη κακάο

1 αβγό

185 γρ. (1 συσκευασία) θρυματισμένα μπισκότα κανέλας

100 γρ. φουντούκια ολόκληρα καβουρδισμένα

200 γρ. κουβερτούρα ΜΕΛΕΤΙΑΔΗΣ κομμένη σε μικρά κομματάκια

400 γρ. χαλβά ΜΕΛΕΤΙΑΔH βανίλια σπασμένο σε κομματάκια

Για τη σος

150 γρ. κακάο σε σκόνη

250 ml νερό

1 βανίλια

Αν βρείτε κουβερτούρα ΜΕΛΕΤΙΑΔΗ, η οποία ως υποκατάστατο σοκολάτας είναι νηστίσιμη, απλά τη λιώνετε σε μπεν-μαρί και περιχύνετε το γλυκό!

20160221_135329

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.

Σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητικό τηγάνι, ροδίζουμε σκέτα τα φουντούκια.

Αφήνουμε τη μαργαρίνη εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Προσθέτουμε το αβγό και τη λιωμένη σοκολάτα, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ρίχνουμε στο μείγμα τα φουντούκια, το χαλβά και τα μπισκότα και ανακατεύουμε προσεχτικά με κουτάλι.

Καλύπτουμε με μεβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε το μείγμα μας. Το πατάμε καλά με ένα κουτάλι, το ισιώνουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με τη μεμβράνη που περισεύει, έτσι θα ξεφορμάρουμε πανεύκολα το γλυκό μας.

Το αφήνουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί για 2-3 ώρες περίπου-άνετα ετοιμάζουμε το γλυκό και από την προηγούμενη.

Για τη σος, βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι με τη βανίλια και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ενσωματώνουμε το κακάο και τη ζάχαρη. Όταν διαλυθούν τα σβολάκια, η σος είναι έτοιμη.

Ξερφορμάρουμε τον κορμό και τον σερβίρουμε με τη σος, σε θερμοκρασία δωματίου.

20160221_135917

20160221_135545