Κανένα σχόλιο

Βελουτέ Γλυκοπατάτα

psihtipiak1269

Οι βελουτέ είναι σαν ζεστό χάδι, που χαϊδεύει πρώτα την ψυχή, μέσα στο χειμώνα! Οικονομικότατες, υγιεινές και ευπρόσδεκτες σε κάθε τραπέζι, το μόνο που θέλουν είναι προσοχή στην υφή: να μην μοιάζει με πουρέ αλλά να μην είναι και νεροζούμι. Και στο αλάτι! Πάντα δοκιμάζουμε αφού αλέσουμε. Η βελουτέ με γλυκοπατάτα είναι από τις αγαπημένες μου. Για το απόλυτο βελούδο με άρωμα από αληθινό βούτυρο και γιατί η γλυκοπατάτα που δεν είναι πατάτα αλλά κόνδυλος σαν το ραπάνι χωρίς άμυλο και θερμίδες είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά του κόσμου. Σωστή super food. Κάντε την τώρα που είναι η εποχή της.

Υλικά για 5-6 άτομα

3 γλυκοπατάτες καθαρισμένες σε μεγάλες μπουκιές

1 πράσο σε ροδέλες

1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια

100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

1 καρότο σε ροδέλες

1 κ.γ. κύμινο

1 ξύλο κανέλα

στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλο τριμμένο

1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

για το σερβίρισμα προαιρετικά λίγο μπέικον που θα ψιλοκόψουμε και θα το ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, μέχρι να γίνει τραγανό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες, το πράσο, το κρεμμύδι και το καρότο σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν. Αλατίζουμε.  Όσο περισσότερο σοτάρουμε τα λαχανικά με το αλάτι τους, τόσο πιο νόστιμη γίνεται η σούπα μας.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό όσο να καλύπτει τα λαχανικά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει και το καρότο.

Με το ραβδομπλέντερ ή αν δεν έχουμε λίγη-λίγη στο μούλτι, πολτοποιούμε τη σούπα αφού προσθέσουμε και τον μαϊντανό. Εδώ ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παραπάνω ζεστό νερό αν δούμε ότι η σούπα μοιάζει με πουρέ.

Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε το μπέικον και σερβίρουμε!

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!

photo Αντωνία Κατή

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε