IMG_20191208_151913

Στα γιορτινά τραπέζια, το πρώτο που σκεφτόμαστε όλοι να μαγειρέψουμε είναι κάτι με κρέας ή τυριά. Όμως, γύρω μας πληθαίνουν όσοι δεν τρώνε κρέας ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

IMG_20191208_151742

Και οι περισσότεροι από μας, έχουμε μπουχτίσει αυτές τις μέρες το πολύ κρέας. Μια τάρτα σαν αυτή που σας δίνω, λειτουργεί σαν όαση στους καλεσμένους και σας το λέω γιατί το έχω τσεκάρει. Εξ’άλλου, είναι τόσο πεντανόστιμη που δεν χρειάζεσαι καμμιά από τις παραπάνω δικαιολογίες για να την φτιάξεις!

Υλικά

1 φύλλο ζύμη σφολιάτα

11/2 κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδο

200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

2 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο

4 κ.σ. πετιμέζι ή 2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη

1 σφηνάκι γλυκό σαμιώτικο κρασί

4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

λίγο φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο

αλάτι-πιπέρι

βούτυρο για την ταρτιέρα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα (το μεγάλο μέγεθος).

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα απλώνουμε σφιχτά το ένα στο άλλο, περιμετρικά στην ταρτιέρα μέχρι το κέντρο, καλύπτοντας χωρίς κενά τον πάτο.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε παντού το βούτυρο σε κυβάκια, προσθέτουμε το μπαλσάμικο, το πετιμέζι, το γλυκό κρασί και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 200 και ψήνουμε μέχρι να καραμελλώσουν τα κρεμμυδάκια και να πάρουν ένα σκούρο καφετί χρώμα.

Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο, ψιλοκόβουμε πάνω στα κρεμμυδάκια τον μαϊντανό και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σφολιάτα κρύα από το ψυγείο, σπρώχνοντας τις άκρες προς τον πάτο. Το φύλλο σφολιάτας είναι μεγαλύτερο άρα θα κάνει διπλώματα. Αυτό θέλουμε!

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη.

Tην ξεφορμάρουμε ανάποδα-τα κρεμμύδια στην επιφάνεια.

Πριν τη σερβίρουμε, την πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο ή αν δεν έχουμε, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τρώμε την τάρτα ζεστή από το φούρνο!

*Αν έχω μαρμελάδα πορτοκάλι ή άλλο εσπεριδοειδές, διαλύω 2 κ.σ. σε 2 κ.σ. νερό και την προσθέτω στα κρεμμύδια αντί για πετιμέζι.

IMG_20191208_151922

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!