0-2

Χιλιάδες λύσεις που θα σου λύσουν τα χέρια ανεβάζοντας τον τόνο στη γεύση!

Ο τόνος σε κονσέρβα ήταν πάντα η εύκολη λύση μιας δίαιτας, μια υψηλής ποιότητας πρωτεϊνη που έρχεται στο πιάτο σου στη στιγμή, χωρίς μαγείρεμα, με το άνοιγμα ενός κουτιού. Οι εποχές εξελίσσουν μια κονσέρβα από τις πιο αθώες, αφού το λάδι και το αλάτι, ήταν από την αρχαιότητα τα πιο αγνά συντηρητικά, που διατηρούν τη φρεσκάδα, τη γεύση αλλά και τη θρεπτική αξία, χωρίς να μπαίνουν στη μέση περιττές χημείες, χρωστικές και συντηρητικά. Ο καπνιστός τόνος καπνίζεται με φυσικό τρόπο πάνω σε ξύλα οξυάς, έλατου και βελανιδιάς για να δώσει μια πρωτόγνωρη, πολύτιμη, γκουρμέ εκδοχή σε μια αγαπημένη από τα παλιά, λιχουδιά. Το κάπνισμα βοηθά το εκλεκτό φιλέτο να γίνει ακόμη πιο ζουμερό και βελούδινο, η ισοοροπία ανάμεσα στη γεύση του ψαριού και το διακριτικό κάπνισμα βοηθά στο να το εκτιμήσουν ακόμη και κείνοι που δεν είναι φίλοι κολλητοί με τα καπνιστά.

Η νοστιμιά δεν είναι ο μόνος λόγος για να τον αγαπήσεις

Αντίθετα με άλλες ζωικές τροφές, τα ψάρια χτίζουν το σώμα μας με μια υψηλής ποιότητας πρωτεϊνη, που επιπλέον είναι εύπεπτη και με λίγες θερμίδες, 130 για τον τόνο σε νερό και 198 για τον τόνο σε λάδι, ανά 100 γρ.

Επιπλέον, ο τόνος είναι πλούσιος σε αυτά τα μαγικά, ευεργετικά Ω3 λιπαρά, τα οποία λειτουργούν αντιοξειδωτικά, προφυλάσσουν την καρδιά, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, κάνουν πέρα τα καρκινικά κύτταρα, βοηθούν όσους έχουν άσθμα και κυρίως τα παιδιά, να μην αναπτύσσουν έντονες κρίσεις και βοηθούν τη μνήμη και όλες μαζί τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επίσης, ο τόνος είναι πλούσιος σε κάλιο, σελήνιο και φώσφορο, που είναι δομικό συστατικό των οστών και βοηθά στον μεταβολισμό αλλά και βιταμίνη Ε.

Κι αν αναρωτιέστε πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλό να τον βάζουμε στο πιάτο μας, θα σας τον συνιστούσα τουλάχιστον μια φορά και το διπλάσιο στη διατροφή των παιδιών.

Ο καπνιστός τόνος στη μαγειρική

*Εύθραυστο και πλούσιο σε ένταση υλικό, ο καπνιστός τόνος θέλει τον τρόπο του στην κατσαρόλα. Ιδανικός σε μια μακαρονάδα, κυρίως λευκή, δεν θέλει μαγείρεμα αλλά απλά να τον προσθέσεις προσεκτικά, για να μην διαλυθεί, την τελευταία στιγμή στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα, εκείνο το μισό λεπτό που χρειάζεται ίσα-ίσα να ζεσταθεί.

*Από τα παρακάτω υλικά διαλέγεις και συνδυάζεις για να χτίσεις την ιδανική μακαρονάδα: κρεμμύδι, σκόρδο, φινόκιο, κόκκινη πιπεριά, λεμόνι σε χυμό ή ξύσμα ή μικρά λεπτά φετάκια, μπρόκολο, σπανάκι και όλα τα χόρτα, μελιτζάνα, κολοκυθάκι. Επίσης λατρεύει τα φρέσκα μυρωδικά που θα μπουν την τελευταία στιγμή: μαϊντανό, άνηθο, βασιλικό αλλά και την ξερή ρίγανη και το λεμονοθύμαρο.

*Μια μακαρονάδα με καπνιστό τόνο δεν θα σου πάρει να γίνει πάνω από 10 λεπτά: όσα χρειάζεται να μαραθούν στο ελαιόλαδο τα λαχανικά και το κρεμμύδι.

*Το ίδιο εξαίσια ταιριάζει στο ριζότο ή το τραχανότο.

*Την τελευταία στιγμή τον προσθέτεις στα φασολάκια, στις μελιτζάνες, στις μπάμιες, το σπανακόρυζο και όλα τα ελληνικά λαδερά που περίσεψαν από την προηγούμενη, δημιουργώντας ένα ολόφρεσκο, διαφορετικό πιάτο ημέρας.

*Δίνει μια άλλη διάσταση όταν τον πρoσθέσεις στο τέλος, μετά το ψήσιμο σε μια πίτσα με ντομάτα ή λευκή με κρεμμύδι και μοτσαρέλα.

*Φτιάχνει μια υπέροχη, γρήγορη τάρτα με τυριά, άνηθο και κρεμμύδι ή οποιοδήποτε λαχανικό. Για περισσότερη ευκολία και ταχύτητα, βάζεις φύλλο κρούστας αντί για μια κλασική ζύμη τάρτας.