Κανένα σχόλιο

Το Ουζερί Του Λάκη

20170313_221859

Το Ουζερί του Λάκη, που τον λένε Γιώργο

 20170313_212450

Η φήμη του κυκλοφορεί σαν αστικός μύθος εδώ και δεκαετίες. Δεν ξέρω ψαγμένο καλοφαγά, πάσης κατηγορίας και ηλικίας που να μην τον μνημονεύσει. Άλλος για το αιθέριο χέρι στο πιο αλάδωτο τηγάνι, άλλος για τη ρακή άλλος για το φρέσκο ψαράκι του και όλοι μαζί για τις τρυφερές τιμές του. Καλτ κρυμμένο μυστικό, θα σου τον περιγράψουν οι δημοσιογράφοι.

20170313_212131

Για μένα που είμαι βολιώτισσα, ο Λάκης ή για την ακρίβεια ο Γιώργος Λάμπρου, είναι ένα κλασικό ουζερί, επακριβώς όπως ορίζει την έννοια η παράδοση μιας θαλασσινής τσιπουροποσίας. Κεντρικός αλλά και κρυμμένος στην αγκαλιά της-πεζοδρομημένης- Ελπίδας.

20170313_213229

Στη γειτονιά του Λ. Παπαδόπουλου, εκεί που παλιά είχε το καφενείο του ο Μίμης Δομάζος και η Αθήνα την παλιά, αστική της δόξα. Με καλή κρητική ρακή και εξίσου καλό κρασί, που προμηθεύεται πάντα από τον ίδιο παραγωγό της Κορίνθου. Πολλές φορές κίνησα να τον επισκεφτώ. Άλλες τόσες δεν μου το επέτρεψαν διαδηλώσεις και οι συνήθεις ταραχές του κέντρου. Αλλά είναι κι αυτό κομμάτι της γοητείας του.

20170313_214525

Ένα ενσταντανέ κρυμμένο από το χρόνο, τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά σου, στο χάος μιας αντάρτισσας μεγαλούπολης. Στο Γιώργο, θα αγαπήσεις πρώτα το Γιώργο. Τη μετρημένη φιλικότητά του. Και ύστερα την προθήκη με το ψάρι. Μόνο ημέρας από την Κύμη και κατά προτίμηση μικρό και ταπεινό. Μπαρμπουνάκι, γάβρος, γαλέος, πεσκανδρίτσα. Όλα τραγανά στο τηγάνι, κρούστα κρύσταλλο ούτε ίχνος λαδιού στο αποτύπωμα του πιάτου.

20170313_214316

Θα ξεκινήσεις με μεζεδάκια, άλλα κάθε μέρα, αναλόγως καιρού και ψαριάς. Θεϊκό αχνιστό σαλάχι, γάβρος μαρινάτος ισσοροπημένα βελούδινος και ξυδάτος, ωραία φάβα, καυτερή, σπιτική τυροκαυτερή, σκουμπρί καπνιστό με μπόλικη ριγανίτσα, βραστή και πράσινη σαλάτα, χταποδάκι, θράψαλο ψητό, υπέροχα σαγανάκια με φρέσκια ντομάτα και φέτα.

20170313_214427

Μέχρι να φτάσεις στο δεύτερο καραφάκι, θα έχεις συστηθεί με τη δύναμη της κουζίνας ή αλλιώς, την Άννα, τη γυναίκα του Γιώργου, εξπέρ στην εξπρές, όσο πατάει η γάτα-δημιουργική, ψαρομαγειρική: σουπιά με μακαρόνια που βράζουν στο μελάνι της, λινγκουίνι με ρέγκα, αμύγδαλα, τριμμένο τυράκι και ροζ πιπέρι, γόνος καλαμαράκι σοτέ με πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι, μουσακάς σαρδέλα, μια πρωτότυπη ιδέα όπου μέσα στο καλαθάκι μιας κριθαροκουλούρας φωλιάζει μελιτζάνα, πατάτα, φρέσκια σάλτσα ντομάτας και η σαρδέλα. Με κάτι τέτοια έγινε διάσημος πριν χρόνια και ο Λευτέρης Λαζάρου.

20170313_215327

Όμως η Άννα δεν φιλοδοξεί να γίνει φίρμα και να βγει στις τηλεοράσεις. Και ο Γιώργος δεν νοιάζεται-δόξα τω Θεω-να ανακαινίσει την πατίνα του χρόνου στους τοίχους του. Γιατί ξέρει πως τα παλιά τηγάνια φτιάχνουν το νοστιμότερο φαγητό. Και πως το καλό το ψάρι δεν το βρίσκεις μόνο στο βουνό αλλά και στο κέντρο μιας τσιμεντένιας πρωτεύουσας.

20170313_220520

Ελπίδος 16, πλ. Βικτωρίας, 210 8213776

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε