Κανένα σχόλιο

Σκορδοψωμάκια Γεμιστά Με Τυριά

DSC_1201

Είχα τραπέζι στο σπίτι, με μουσακάδες, κοκκινιστά, τονοσαλάτες και χίλια καλούδια. Είπα να φτιάξω κι αυτά τα ψωμάκια, κομμένα στη μέση και γεμιστά με σαλαμάκι, για απεριτίφ. Και όλοι τέλειωσαν τα ψωμάκια, αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα!

DSC_1200

Όλο το μυστικό, στο αρωματικό σκορδοβούτυρο που αρωματίζεις με όποια βότανα σου αρέσουν ή σου βρίσκονται πρόχειρα: βασιλικό, μαϊντανό, θυμάρι, δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, ματζουράνα-εγώ έβαλα και λίγη λουίζα που είχα στη γλάστρα. Μερικοί βάζουν σκόρδο σε σκόνη αλλά μια σκελίδα φρέσκο σκόρδο αφήνει ένα πολύ ελαφρύ, διακριτικό άρωμα, που το τρώνε και όσοι δεν συμπαθούν το σκόρδο.

DSC_1212

Το σημαντικό είναι να επιλέξεις ένα αληθινό, αγελαδινό, φρέσκο βούτυρο σαν το Lurpak, που δίνει όλο το άρωμα της συνταγής και όχι κάποιο φυτικό υποκατάστατο χωρίς γεύση.

Αυτά τα ψωμάκια μεταμορφώνονται σε ένα κυρίως γεύμα σε ένα φιλικό τραπέζι, αντί για πίτσα, ας πούμε, αν τα συνοδεύσεις με διάφορες σάλτσες, όπως μια σάλτσα με ντομάτα ή πελτέ ή με ένα pesto.

Υλικά

DSC_1012

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/5 φακελάκι μαγιά σε σκόνη

χλιαρό νερό

1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

1 μπαλάκι μοτσαρέλα στραγγισμένη από τα υγρά της, σε μεγάλους κύβους

γραβιέρα ή κασέρι σε μεγάλους κύβους

Για το βούτυρο

100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

1-2 σκελίδες πολύ-πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο ή λιωμένο

1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο

λίγο χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, ρίχνοντας σταδιακά νερό και ζυμώνοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι.

DSC_1016

Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε. Εγώ κάνω το κόλπο που μετράς μέχρι το 100 και το ζυμάρι είναι έτοιμο, ελαστικό και δεν κολάει στον πάγκο. Είναι σημαντικό να ρίξουμε αρκετό νεράκι έτσι ώστε η ζύμη να βγει μαλακή, σαν να ζυμώνεται από μόνη της, χωρίς κόπο.

DSC_1035

Την βάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε, την αφήνουμε μακριά από ρεύματα 1 ώρα περίπου, να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.

Μόλις φουσκώσει, λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο ή ένα μέτριο ταψάκι (28 cm διάμετρο), κάνουμε τη ζύμη ρολό και την κόβουμε σε 18 όμοια κομμάτια.

Ανοίγουμε το καθένα σαν πιτάκι και το γεμίζουμε με ένα κομμάτι μοτσαρέλα και 1 γραβιέρα. Πλάθουμε καλά, φροντίζοντας να καλυφθεί πολύ καλά το τυρί, διαφορετικά θα λιώσει και θα βγει στο ταψί στο ψήσιμο.

DSC_1083

Τοποθετούμε τα ψωμάκια κοντά το ένα στο άλλο γιατί έτσι θα φουσκώσουν καλύτερα. Αν τους αφήσουμε απόσταση θα φουσκώσουν λιγότερο, θα βγουν λίγο σαν τυροπιτάκια.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου μισή ώρα τη ζύμη να ξαναφουσκώσει.

Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σκόρδο.

DSC_1129

Μόλις φουσκώσουν τα ψωμάκια, με πινέλο τα αλείφουμε με το βούτυρο και τα μυρωδικά, τα πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 περίπου λεπτά.

DSC_1180

Μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε ζεστά-καυτά και πάλι με το υπόλοιπο βούτυρο.

20170613_204752

 

To καλό φαγητό αξίζει Lurpak!

DSC_1215

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
σχολιάστε